You are here: Home Fudbal Vesti SPORTSKE LEGENDE Dejanac - vlasotinački fudbalski boem

Sportska strana juga

Top dani u ORION i SUPER ORION Marketima

Top dani u ORION i SUPER ORION Marketima od 19. do 25. februara.

Nedelja Nelta u svim ORION i SUPER ORION Marketima

Nedelja NELT-a u svim ORION i SUPER ORION Marketima od 19. do 25. februara.

Top dani od 19. do 25. februara

Top dani u svim ORION i SUPER ORION Marketima od 19. do 25. februara.

Rezultati i Tabele

utorak, 29 avgust 2017 00:00

SPORTSKE LEGENDE Dejanac - vlasotinački fudbalski boem

Malo je ljudi koji su skoro ceo život posvetili jednoj ljubavi a da to nije njihova draga osoba. Jedan od takvih je sigurno Vlastimir Veličković,poznatiji po nadimku Dejanac.

 

Nije lako definisati jednog svestranog uspešnog čoveka kakav je Veličković. Privrednik, fudbaler, fudbalski radnik, radnik u kulturi, turizmu, pesnik, boem...

Vlastimir Veličković Dejanac, rođen 5. maja 1932. godine, u vreme procvata srpskog fudbala, naposredno nakon drugog svetskog rata sa 15 godina postaje član FK Vlasina i od tada počinje da teče njegova uspešna fudbalska karijera. Dve godine kasnije , sa specijalnom dozvolom dr.Dušana

Prokića,postaje član prvog tima Rosuljaca u koji ga uvodi trener Božidar Crnatović „Tatko“. Marljivo je trenirao učio od iskusnih trenera Aleksandra Ace Ličanskog, Živojina Dinkića i drugih ali i od Zvekanovića iz Crvene zvezde koji je jedno vreme radio na Rosulji kada su Vlasotinčani upali u 4. zonu koja je imala savezni rang. Dejanac je uglavnom igrao u napadu pa su mu specijalnost bili golovi ali i uspešne asistencije. U karijeri, koja je trajala do 1963. godine postigao je mnogo golova ali su mu posebno u sećanju ostali njih nekoliko. U kvalifikacijama za plasman u 4. zonu 1957. godine na Rosulji protiv niškog Železničara Vlasina je trijumfovala sa 4:0 a Veličković je postigao tri pogotka od kojih je onaj prvi i najbrži u njegovoj karijeri, zatresao je mrežu rivala u 1. minutu.

Najbolju utakmicu po njegovom mišljenju odigrao je 1.aprila 1956. godine protiv Hajduk Veljka u Negotinu, Vlasina je pobedila sa 3:0 a strelav je naravno bio i Dejanac. Njegova igra je toliko oduševila navijače domaćeg tima da su ga posle utakmice na rukama izneli sa terena. Za dobrog fudbalera uvek su se interesovali veći klubovi pa tako i za Veličkovića koji se obreo u niški Radnički ali nostalgija i ljubav prema Vlasini kao i devojka su ga opredelile da se vrati na Rosulju.

Po završetku fudbalske karijere ostaje i dalje u fudbali ali kao funkcioner. Bio je predsednik Vlasine u četiri mandata. Nakon formiranja Niške zone 1973. godine postaje njen prvi predsednik. Iste godine biva izabran za člana konferencije i predsedništva FSS ali i za člana samoupravne kontrole, nešto kao nadzorni odbor, FS Jugoslavije. Vrhunac u karijeri sportskog radnik dostigao je 1981. godine kada je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije.
Veličković je nekoliko puta bio i predstavnik našeg fudbala van granica naše zemlje. Na omladinskom turniru u Monaku bio je šef delegacije omladinske reprezentacije Jugoslavije, a aprila 1981. bio je član vođstva puta reprezentacije Jugoslavije koja je u Splitu igrala protiv Grčke. Sve funkcije obavljao je volonterski.
Za uspešan rad u fudbali dobio je i mnoga priznanja : Jubilarna medalja povodom 50 godina fudbala od FSJ, Jubilarne plakete i medalje povodom 85 i 100 od FSS povodom 85 i 100 godina fudbala u Srbiji. Fudbalski savez Srbije ga je 1980. godine proglasio za zaslužnog fudbalskog radnika s dve godine kasnije isto je učinio i FSJ. Nije zaboravljen ni od matičnog kluba koji mu je dodelio Plaketu za izuzetan doprinos.

Vlastimir Veličković je važio za dobrog i sposobnog privrednika uspešno je rukovodio vlasotinačkim preduzećima Besko, Milka, Reteks, Sinteks, UP Vlasina i 1.maj Vlasotince. Osnivač je Kulturnog centa i manifestacije Vinski bal.

Vlasta Dejanac se oprobao i na polju literature sa sportskom tematikom. Napisao je dve knjige „ Rosuljski biseri“ i „Rosuljski biseri 2“. Napisao je i knjigu o vinu.i vinogradarima „ Od Kolarnice i Gorubove doline do Nevita i reke Vlasine

Vlastimir veličković danas živi u Vlasotincu sa svojim uspomenama a na utakmice voljenog kluba ne odlazi.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostale Vesti

Budite u toku!