You are here: Home Košarka Vesti Legendarni trener Svetislav Pešić na FSFV u Nišu

Sportska strana juga

Otvoren novi SUPER ORION Market u Leskovcu

Novi SUPER ORION Market otvoren je danas u Leskovcu, u ulici Đure Đakovića broj 2.

TOP DANI OD 15. DO 21. JANUARA

Top dani u svim ORION Marketima od 15. do 21. januara.

VELEPRODAJA ORION - Katalog od 25.12.2017. do 21.01.2018.

Katalog VEEPRODAJE ORION od 25.12.2017. do21.01.2018. godine.

Rezultati i Tabele

četvrtak, 11 januar 2018 19:33

Legendarni trener Svetislav Pešić na FSFV u Nišu

Sve je to zaslužio popularni stručnjak i najuspešniji košarkaški trener iz ovog dela Srbije.

 

Na ulazu u amfiteatar Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, velikog trenera i sjajnog selektora, Svetislava Pešića i njegove domaćine, prof. dr Milovana Bratića dekana i prof. dr Miodraga Kocića prodekana dočekala je na nogama prepuna dvorana studenata, košarkaških poslenika i stručnjaka iz Jugoistočne Srbije. I nije moglo bez duhovitog Karijevog komentara.

- Pomislio sam da smo greškom došli na neku zanimljivu utakmicu.

Pozdrav velikanu srpske košarke, bio je istovremeno i priznanje generacijama košarkaša koje je vodio do evropskog zlata (kadeti i juniori) dve seniorske zlatne medalje osvojio je sa selekcijama dveju država, okitio se u Bormiu zlatom na najvećem i najuglednijem juniorskom takmičenju, da bi kruna karijere stigla u Indijanopolisu (2002.godine) kada je sa moćnom reprezentacijom osvojio SP u konkurenciji čudesnih Amerikanaca i nikad jače reprezentacije Argentine.

- Trebalo bi vremena da se sve nabroji i na sve podseti, ali je poželjno čuti još jednom koliko je bio uspešan u vođenju i klupskih sastava. Osvajajo je Evroligu, Kup Radivoja Koraća, Ligu prvaka, čak sedam titula nacionalnog prvaka, četiri puta osvajao je sa svojim klubovima  nacionalni Kup,sada je radno angažovan na fukciji mentora za usavršavanje trenera po FIBA programu- kazao je u predstavljanju dragog gosta,prodekan FSFV prof. dr Miodrag Kocić.

Jedna tema je sjajno obrađena,sa visokim razumevanjem i simpatijama prihvaćena su njegova razmišljanja i ocene "Aktuelnog komenta u svetskoj košarci". Pozdravljeno je obećanje da će doći ponovo i već najavio temu" Tim bilding". Spomenuo studentima i prisutnim stručnjacima kako je njegovo pravilo da su za dobrog trenera neophodni znanje, predanost, rad, dobra selekcija, da je značajno imati dobru komunikaciju i razumevanje sa košarkašima, da nije bez značaja uspostavljanje i što boljih odnosa među članovima ekipe.

- Izbor vežbi i primenjivost na ekipu ili za određeu poziciju, jesu vrlo bitni za svakog trenera. Postoje različite vežbe čak i za istu poziciju. Nova elektronska oprema je dobro došla za planiranje i pripremu treninga, koja podrazumeva ne samo praćenje i čitanje informacija,već i ocene i njihovo korišćenje.Ono što treba posebno znati je: selekcija vežbi i primenljivost vas obavezuju da naučite i obrazujete igrača, da u skladu sa trenutnom situacijom na parketu to na najbolji način primeni - kazao je između ostalog Svetislav Pešić.

Temperamentno kazivanje, sa relaksirajućim dosetkama, učinili su da Sistem takmičenja, posebno onaj koji se oficijelno predstavlja kao New FIBA Competitione Sistem (2017. - 2021.) ostavi najdublji utisak kod prisutnih.

- Sistem takmičenja mora biti primenjiv za određenu državu ili region, treba da onogućava igračima da napreduju, iskažu individualni kvalitet i donosi uspeh. Lako je razumeti kako je interes sponzora, navijača, određenih klubova ili nacionalnih saveza da učestvuju u takmičenju gde recimo naša Crvena Zvezda mora da za sedam dana odigra četiri utakmice i tome dodati putovanja s kraja na drugi kraj Evrope. Takav ritam takmičenja,međutim,ne omogućavca sprovođenje prave i kvalitetne Metodike treninga. Nesmemo nikako izgubiti iz vida da su nacionalne lige i reprezentacije u centru interesa košarke, pa i sistema takmičenja. Pokretač razvoja sporta pa i košarke,presudni za rast popularnosti su uspesi reprezentativnih selekcija. Na žalost u ovakvom sistemu, mlađi igrači ne mogu da napreduju i ako mene pitate, voleo bih da se postojeći Sistem takmičenja sruši i to bukvalno danas.

Nije štedeo reči ni vreme, prekaljeni stručnjak Svetislav Kari Pešić da prepunom anfiteatru FSFV ponudi još nekoliko argumenata i objašnjenja.

- Morate razumeti, da u ovakvom Sistemu takmičenja igrači ne mogu da daju 100 odsto svojih mogućnosti na nekoliko uzastopnih utakmica. I za tu priču vam je dovoljna ilustracija, fenomenalno izdanje Zvezde protiv Žalgirisa a koji dan kasnije veliki pad protiv Budućnosti. I to jeste oparavdanje i objašnjenje: teško je podneti sve napore, takva opterećenja od fizičkog do mentalnog. Padovi su, na žalost neminovni, čak i u igri sa manje vrednim klubovima. Šta je sa procenama opterećenja igrača s kojim možete pred utakmicu, kako ih relaksirati i spremiti za obaveze koje su koliko sutra. Gde je tu prostor, vreme i mogućnosti za korekciju sagledanih slabosti. Kako individualno raditi ako vam je radna sedmica ispunjena samo utakmicama i putovanjima.

Vlasnik jedne diplome, iako je završio studije na dva fakulteta, Svetislav Pešić traži u ime struke, ali i razvoja košarke u budućnosti da se promeni Sistem takmičenja uz pravilo:

- Između dva vikenda može se odigrati samo jedna utakmica. Mora se uvažiti nacionalni šampionat, jer samo takva Liga stvara igrače, u njima postaju vrhunski košarkaši. A da bi to postali treba im rasteretiti Sistem takmičenja, smanjiti broj utakmica, a dati dovoljno vremena za treninge, za individualni napredak u svojim klubovima. U protivnom ostaćemo bez vrhunskih asova, pa i budućnosti košarke.

Šta je sve morao da promeni u radu, igri i vođenju selekcija,od Istanbula do Indijanopolisa, kako bi spojio ervropsko i svetsko zlato, da li su priče o 250 stepenika u Bormiu i nekim isključenjima zaslužila toliki prostor u javnosti ? Zašto je selekcija ne samo odgovoran već i najznačajniji posao košarkaških stručnjaka koji stvaraju uspehe ! Zašto je za Karija sveto pravilo da treneri sa iskustvom treba to nesebično da prenose na mlađe, baš kako to on primerom pokazuje! Nije napisao knjigu, ali kaže da se ozbiljno sprema, takođe je jedna od misli koja je zbog ograničenog prostora, ostaje privilegija prisutnih u prepunom amfiteatru FSFV u Nišu, koji su pre predavanja, ali i na njegovom završetku frenetično pozdravili vrhunskog srpskg stručnjaka.

Related items

Ostale Vesti

Budite u toku!