You are here: Home Ostali sportovi Društvo Džipijada "Seres - Kavala - Uranopolis 2017" od petka do ponedeljka

Sportska strana juga

Super dani u ORION Marketima od 14. do 20. avgusta

Super dani niskih cena u svim ORION Marketima od 14. do 20. avgusta.

Svakog dana niske cene u ORION Marketima

Nedelja niskih cena u svim ORION Marketima od 14. do 20. avgusta.

Rezultati i Tabele

sreda, 10 maj 2017 21:22

Džipijada "Seres - Kavala - Uranopolis 2017" od petka do ponedeljka

Sjajni entuzijasti sa Juga Srbije, zaljubljenici u moćne džipove i aktivnosti na drumu sa visokim adrenilanom, učlanjeni u Klub 4x4 Justinijana Prima koji stiče i međunarodnu reputaciju, odlučio je na sastanku svog Upravnog odbora da od 12. do 15.maja 2017. godine organzuje međunarodnu džipijadu sa naslovom ""Seres-Kavala-Uranopolis 2017".

 

Na žalost nije moglo da se udovolji zahtevima svih zainteresovanih vlasnika đžipova sa Juga Srbije, pa će maršrutom u dužini od 1.355 km krenuti 12 vozila, obezbeđenih radio vezama, sa oko 40 članova posade. Na ulazu u Grčku, komandant ove hrabre ekspedicije Goran Jović očekuje da se u Džipijadu uključe i njegova ekselencija ambasador Srbij u Atini, Dušan Spasojević, generalni konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić, potom Kostas Georgakis, predsednik Gračko-srpske privredne komore i Branislav Bane Prelević, predsedniok KK PAOK u Solunu. Ceo put će pratiti i novinarske ekipe Sportske strane Juga, RTS-a i beogradskog Žurnala.

Kako je na radnom dogovoru u Lebanu potvrđeno, okupljanje učesnika je u petak 12.maja ispred Motela Predajane, odakle se kreće prema Surdulici, vozi preko Vlasine do Bosilegrada gde ljubazni domaćini pripremaju osveženje za učesnike karavana. U Bugarsku će srpski džipovi preće na graničnom prelazu Ribarci, odakle do Ćustendila (40 km) ima oko sat vožnje. Novih 120 km učsnici Džipijade moraće da prevale do narednog odredišta u Bugarskoj, mesto udaljeno 120km od Ćustendila, Bansko gde je planiran odmor od 60 minuta. Nastavak puta vodi preko Delčeva do prelaska bugarsko - grčke granice i mesta Drama - Filipe dokle treba preći novih 45 km. U ovom mestu planirana je pauza za obilazak mesta rođenja Cara Filipa, oca Alekandra Makedonskog. Prvog dana Džipijade "Seres-Kavala-Uranopolis 2017" karavan džipova sa "južne puge" prevaliće još 157 km do pozntog grada Kavale gde će i prenoćiti.

U subotu,13.maja, polazak za Seres je u 7:30 a posle pređenih 89 km učesnici Džipijade sa Juga Srbije stižu do Promahonasa gde će obići tvrđavu u neposrednoj blizini grčko-bugarske granice. Zanimljivost vezana za ovu tvrđavu je da je ona sagrađena kako bi konstrolisala usku liniju Tsiggeli i Belles Mount. Gradnja je počela tokom Drugog balkanskog rata 1913-1914. Toga dana je zvanična manifestacija grčke vojske, u prisustvu visokih funkcionera iz javnog i političog života, kojom se proslavlja dan kada je ta odbrambena linija pomogla Grčkoj da tokom Prvog svetskog rata odbija bugarske snage. Tokom boravka u Serresu planiran je i obilazak Manastira Sv. Jovana Preteče i crkve sv. Jovana, uz očekivani blagoslov Vladike. Pre polaska za Dafni, zavisno od raspoloživog vremena, predviđa se i obilazak kule Mare Branković, kćerke Đurđa Btankovića i značajne ličnosti u srpskoj istoriji. Sledi potom odlazak do 80km udaljene Aspravalte, gde će karavan zanoćiti.

Aktivnosti trećeg dana Đžipijade započeće u nedelju u 10:00 sati kada 14 đžipova sa oko 50 članova posade kreće za Amfilpoli(80km). Posle kraćeg predaha džipovi sa srpskim i grčkim znamenjima kreću za Uranapolis,preko Stavorsa-Stratonije(167km). Dolazak u Uranapolis se planira za 17:00 sati, dok domaćin u večernjim satima planira grčko-srpsko veče sa zajedničkom večerom. Ponedeljak,15.maj, poslednji dan Džipijada označiće polaza za metoh Kakovo, manastir i ekonomiju manastira Hilandara. Poslednja maršruta koja naše junake za volanom đžipova očekuje izgleda, prema organizatoru, ovako: Uranopolis - Stavros (60km), Stavros - Kilkis (110), Dojran (31km), Valandovo (26km), Predejane (240 km). Očekivanja su da će se posle prevaljenih 1.355km, 12 džipova parkirati ispred Motela Predejane između 17 i 18:00 sati.

Ostale Vesti

Budite u toku!