You are here: Home Ostali sportovi Društvo FOTO PRIČA Džipijada 2017 Seres - Kavala - Uranopolis

Sportska strana juga

Super dani u ORION Marketima od 14. do 20. avgusta

Super dani niskih cena u svim ORION Marketima od 14. do 20. avgusta.

Svakog dana niske cene u ORION Marketima

Nedelja niskih cena u svim ORION Marketima od 14. do 20. avgusta.

Rezultati i Tabele

četvrtak, 18 maj 2017 21:36

FOTO PRIČA Džipijada 2017 Seres - Kavala - Uranopolis

Džipijada "SERES-KAVALA-URANAPOLIS" je posle pređenih oko 1.500 kilometara uspešno završena na mestu gde je i počela, u Motelu Predejane.

Iako nije imala takmičarski karakter, pokazala je kako su ambicije članova Kluba "4x4 Justinijana Prima" da sa svakom novom akcijom, a ova je bila sedma po redu, ako ne nadmaše u statističkim pokazateljima prethodne, a ono bar obogate sadržaj ove turističke, kulturne i sportske akcije. Dvanaest posada iz Srbije (uz dve koje su pridružene u Grčkoj) sa četrdesetak učesnika dali su nemerljiv doprinos popularizaciji turističkih potencijala, kulturnog i istorijskog blaga Južne Srbije i severa Grčke. Otvarajući novu trasu puta prema Grčkoj, karavan vozila sa učesnicima iz Leskovca, Lebana i Medveđe toplo je dočekan najpre u Bosilegradu, da bi na graničnom prelazu Ribarce prešli u susednu Bugarsku. Ne samo zastavama Srbije, Bugarske i kasnije Grčke, kojima su bili obeleženi svi džipovi, već i disciplinovanom vožnjom u koloni, korektnim i vaspitanim ponašanjem, učesnici su pridobijali simpatije u svim krajevima koje su obišli tokom četvorodnevnog trajanja akcije (12.-15.maj 2017.)

Samo nabrojati mesta, koje su učesnici Džipijade obišli, pobrojati susrete koje su imali sa najvišim predstavnicima vlasti i verskih institucija, nije dovoljno da bi se sagledala lepota krajeva koje su učesnici Džipijade obišli i važnost razgovora i razmene iskustava koji su imali. Od prelaska grčke granice pa sve do ispunjenja i poslednjeg detalja iz programa koji je usvojen pred odlazak na daleki put, sa učesnicima karavana bio je izuzetno predusretljivi generalni konzul Srbije u Solunu Siniša Pavić, kao i Kostas Georgokas predsednik Grčko-srpske privredne komore. Kako je bilo prilikom obilaska sjajno očuvanih spomenika u mestu rođenja Cara Filipa,oca Aleksandra Makedonskog ? Kako je malobrojna jedinica grčkih boraca herojskom borbom zaustavila proboj daleko brojnijih nemačkih jedinica, govorili su predstavnici Vojske Grčke na tvrđavi RUPEL? U jednom danu snažne impresije iz istorije modernih ratovanja naših tradicionalnoih prijatelja, pa topao doček gradonačelnika  Seresa i njegovih najbližih saradnika uz prezentaciju velikih mogućnosti za unapređenje privredne saradnje Grčke i Srbije, pa naporan put i obilazak manastira Svetog Jovana Preteče. Sve je ostalo zabeleženo u foto materijalima, ali i posebno kamerom ekipe RTS. Kakav je to bio praznik duhovnosti: susret sa starešinom crkve Svetog Teodora, boravak u Muzeju pravoslavlja "Psihis Akos" u Seresu, inače sedištu Mitropollije, jedne od najvećih u Grčkoj sa preko 130 crkava i pravoslavnih spomenika koji svedoče o dubokoj povezanosti grčkog i istorijskog naroda, uz često spominjanog Cara Dušana.

-Ponosni smo na istoriju grada Seresa koji postoji od 700.godine pre nove ere, da je ovaj grad bio 50 godina prestonica Srba, da je u 14.veku u njemu boravio i Car Dušan, da je posetio crkvu sv.Teodora i veliki broj manasttira u okolini, koji su inače građeni po uzoru na izvanredne objekte na Svetoj Gori. Grci i Srbi su oduvek prijatelji, ta istorijska ljubav nas i danas greje, na istorijsko prijateljstvo nas podsećaju vekovi, a posebno pripadnost jednoj istoj, pravoslavnoj veri- kazao je na svečanom prijemu za učesnike Džipijade  njegovo peosveštenstvo, vladika Mitropolije Sera i Negrite gospodin Teogelo.

Da su istorijski, duhovni, kulturni spomenici u severnom delu Grčke od neprocenjivg blaga, da su podrška i inspiracija svim umnim ljudima i nosiocima funkcija, govori i podatak da su među učesnicima Sedme Džipijade Kluba 4x4 Justinijana Prima bili i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović, predsednik Jablaničkog upravnog okruga Božidar Stojiljković, predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić, visoki funkcioneri opštine Lebana, ugledni privrednici, lekari i naravno novinari. Ako se najsnažnije emocije nose iz Seresa, treba reći i da je u danu povratka u Srbiju, preko Novog i Starog Dojrana u Makedoniji, organizovan i obilazak Kakova, duhovnog spomenika i ekonomije manastira Hilandara.

To što je idejni tvorac i vođa ove sjajne manifestacije, direktor RPK Leskovac mr Goran Jović obećao učesnicima Sedme Džipijade novo druženje i novu akciju na početku jeseni, jasno govori kako interes za programe Kluba 4x4 Justinijana Prima među vlasnicima džipova u Jablaničkom kraju raste, jeste jedna od poruka za kraj ove,ali i novinaskih priča i TV storija. Druga je: ovaj klub će u okviru naredne posete istorijskim i turističkim predelima juga Balkana, organizovati i humanitarnu pomoć manastiru Sv. Preteča u Grčkoj, koji je 1986.e godine proglašen ženskim manastirom.

Ostale Vesti

Budite u toku!