You are here: Home Ostali sportovi Društvo Sporazum o saradnji FSFV u Nišu i Saveza košarkaša u kolicima

Sportska strana juga

TOP DANI od 23.do 29. oktobra u ORION Marketima

TOP DANI u svim ORION Marketima od 23. do 29. oktobra.

TOP DANI u ORION Marketima

Top dani u ORION Marketima od 23. do 29. oktobra.

NAJSLAĐA AKCIJA U ORION MARKETIMA

Najslađa akcija u svim ORON Marketima.

Rezultati i Tabele

četvrtak, 25 maj 2017 22:17

Sporazum o saradnji FSFV u Nišu i Saveza košarkaša u kolicima

Na FSFV u Nišu danas je potpisan sporazum između ovog prestižnog fakulteta i Saveza košarkaša u kolicima Srbije(SKKS) koji sadrži obaveze o edukaciji trenerskog kadra, obavljanju stručne prakse studenata u klubovima SKKS-a i obavljanje naučnih istraživanja i permamentno praćenje košarkaša u kolicima.

Potpise na sporazum stavili su prof. dr Milovan Bratić,dekan FSFV i Mladen Pajević generalni sekretar SKKS.

-Ovaj sporazum je nastavak jednog od glavnih naučnih i stručnih pravaca FSFV ustanovljenog pre pola decenije, a to je fizičko vežbanje osoba sa invaliditetom. Naš fakultet ima potpisane sporazume sa nekoliko organizacija iz ove oblasti, a to su: Paraolimpijski komitet Srbije, Sportski savez invalida Srbije i Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih. Svi ti sporazumi definišu načine saradnje i mogu da kažem da su prevazišli očekivanja svih potpisnika-kazao je prof. dr Milovan Bratić,dekan FSFV.

Košarka za osobe sa invaliditetom nije novina u istraživačkoj praksi ove insistitucije, ali je fokus bio na populaciji osoba drugih vrsta invaliditeta. Košarka u kolicima je sport osoba sa invaliditetom i zastupljena je u programu Paraolimpijskih igara od 1960.godine i Igara u Rimu.

-Raduje me činjenica da je FSFV potpisao prvi sporazum sa jednim granskim sportskim savezom za osobe sa invaliditetom , SKKS. Košarka u kolicima je na neki način derivat predmeta koji predajem i očekujem veliko interesovanje naših studenata za stručnu praksu u ovom zanimljivom sportu- rekao je prof. dr Miodrag Kocić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju FSFV Univerziteta u Nišu i profesor na predmetu košarka.

U razgovoru koji je vođen prilikom današnjeg prijema, istaknuto je da FSFV u Nišu ima lidersku poziciju u edukaciji kadra u sportu osoba sa invaliditetom. Mnogi diplomci sa ovog fakulteta dobili su prestižne stipendije za dalje školovanje na vrhunskim univerzitetima. Isto tako, alumnisti FSFV imaju mogućnost zapošljavanja u uglednim inostranim institucijama i organizacijama iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom. S druge strane pak, mnogi treneri sportista sa invaliditetom, kao i njihovi treneri završili su neki vid školovanja i usavršavanja na FSFV u Nišu(atletika,plivanje,stoni tenis,golbal i drugo).

-Zahvaljujući upravo FSFV u Nišu razvili su se brojni sportovi za osobe sa invaliditetom, u prvom redu plivanje i stoni tenis, a u poslednje vreme i golbal. Mi u SKKS se vodimo iskustvom tih sportova i planiramo da formiramo klub košarke u kolicima najpre u Nišu. U tom klubu bi studenti sa FSFV mogli da obavljaju stručnu praksu, a osobe sa invaliditetom svoje redovne treninge i pripreme- istakao je Mladen Pajević,generalni sekretar SKKS.

Posle nekih uspešnih promocije košarke u kolicima, koje je SKKS organizovao u Nošu(poslednji put to je bilo u pauzi polufinala Kupa Radivoja Koraća),reakcije su pozitivne, interesovanje zapaženo pa se sa optimizmom gleda na mogućnost što skorijeg formiranja kluba u ovom gradu. Niš ne bi samo okupio veći broj košarkaša u kolicima, već bi svojim primerom i aktivnostima podstakao razvoj ovog sporta i kod osoba sa invaliditetom u Leskovcu, Vranju i Pirotu. Postoji raspoloženje da SKKS novoformiranom klubu košarkaša u Nišu donira nekoliko kolica specijalno opremljenih za košarku.

Potpisinci današnjeg sporazuma o saradnji, očekuju da će se konkretizacija sporazuma i prvi efekti moći da ostvare već u julu mesecu tekuće godine, kada će se u Kragujevcu održati pripreme naših najboljih košarkaša u kolicima za nastup na EP u "C" grupi, koje će se održati u Brnu. U SKKS očekuju,da FSFV sa svojim stručnjacima dijagnostikuje stanje treniranosti srpskih košarkaša na početku priprema. A u isto vreme, iz SKKS poručuju da je predstojeće okupljanje reprezentativaca i otvorena mogućnost za studente-volontere koji bi se angažovali tokom priprema.

Ostale Vesti

Budite u toku!