You are here: Home Ostali sportovi Društvo Sporazum o saradnji FSFV u Nišu i Saveza košarkaša u kolicima

Sportska strana juga

Otvoren novi SUPER ORION Market u Leskovcu

Novi SUPER ORION Market otvoren je danas u Leskovcu, u ulici Đure Đakovića broj 2.

TOP DANI OD 15. DO 21. JANUARA

Top dani u svim ORION Marketima od 15. do 21. januara.

VELEPRODAJA ORION - Katalog od 25.12.2017. do 21.01.2018.

Katalog VEEPRODAJE ORION od 25.12.2017. do21.01.2018. godine.

Rezultati i Tabele

četvrtak, 25 maj 2017 22:17

Sporazum o saradnji FSFV u Nišu i Saveza košarkaša u kolicima

Na FSFV u Nišu danas je potpisan sporazum između ovog prestižnog fakulteta i Saveza košarkaša u kolicima Srbije(SKKS) koji sadrži obaveze o edukaciji trenerskog kadra, obavljanju stručne prakse studenata u klubovima SKKS-a i obavljanje naučnih istraživanja i permamentno praćenje košarkaša u kolicima.

Potpise na sporazum stavili su prof. dr Milovan Bratić,dekan FSFV i Mladen Pajević generalni sekretar SKKS.

-Ovaj sporazum je nastavak jednog od glavnih naučnih i stručnih pravaca FSFV ustanovljenog pre pola decenije, a to je fizičko vežbanje osoba sa invaliditetom. Naš fakultet ima potpisane sporazume sa nekoliko organizacija iz ove oblasti, a to su: Paraolimpijski komitet Srbije, Sportski savez invalida Srbije i Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih. Svi ti sporazumi definišu načine saradnje i mogu da kažem da su prevazišli očekivanja svih potpisnika-kazao je prof. dr Milovan Bratić,dekan FSFV.

Košarka za osobe sa invaliditetom nije novina u istraživačkoj praksi ove insistitucije, ali je fokus bio na populaciji osoba drugih vrsta invaliditeta. Košarka u kolicima je sport osoba sa invaliditetom i zastupljena je u programu Paraolimpijskih igara od 1960.godine i Igara u Rimu.

-Raduje me činjenica da je FSFV potpisao prvi sporazum sa jednim granskim sportskim savezom za osobe sa invaliditetom , SKKS. Košarka u kolicima je na neki način derivat predmeta koji predajem i očekujem veliko interesovanje naših studenata za stručnu praksu u ovom zanimljivom sportu- rekao je prof. dr Miodrag Kocić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju FSFV Univerziteta u Nišu i profesor na predmetu košarka.

U razgovoru koji je vođen prilikom današnjeg prijema, istaknuto je da FSFV u Nišu ima lidersku poziciju u edukaciji kadra u sportu osoba sa invaliditetom. Mnogi diplomci sa ovog fakulteta dobili su prestižne stipendije za dalje školovanje na vrhunskim univerzitetima. Isto tako, alumnisti FSFV imaju mogućnost zapošljavanja u uglednim inostranim institucijama i organizacijama iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom. S druge strane pak, mnogi treneri sportista sa invaliditetom, kao i njihovi treneri završili su neki vid školovanja i usavršavanja na FSFV u Nišu(atletika,plivanje,stoni tenis,golbal i drugo).

-Zahvaljujući upravo FSFV u Nišu razvili su se brojni sportovi za osobe sa invaliditetom, u prvom redu plivanje i stoni tenis, a u poslednje vreme i golbal. Mi u SKKS se vodimo iskustvom tih sportova i planiramo da formiramo klub košarke u kolicima najpre u Nišu. U tom klubu bi studenti sa FSFV mogli da obavljaju stručnu praksu, a osobe sa invaliditetom svoje redovne treninge i pripreme- istakao je Mladen Pajević,generalni sekretar SKKS.

Posle nekih uspešnih promocije košarke u kolicima, koje je SKKS organizovao u Nošu(poslednji put to je bilo u pauzi polufinala Kupa Radivoja Koraća),reakcije su pozitivne, interesovanje zapaženo pa se sa optimizmom gleda na mogućnost što skorijeg formiranja kluba u ovom gradu. Niš ne bi samo okupio veći broj košarkaša u kolicima, već bi svojim primerom i aktivnostima podstakao razvoj ovog sporta i kod osoba sa invaliditetom u Leskovcu, Vranju i Pirotu. Postoji raspoloženje da SKKS novoformiranom klubu košarkaša u Nišu donira nekoliko kolica specijalno opremljenih za košarku.

Potpisinci današnjeg sporazuma o saradnji, očekuju da će se konkretizacija sporazuma i prvi efekti moći da ostvare već u julu mesecu tekuće godine, kada će se u Kragujevcu održati pripreme naših najboljih košarkaša u kolicima za nastup na EP u "C" grupi, koje će se održati u Brnu. U SKKS očekuju,da FSFV sa svojim stručnjacima dijagnostikuje stanje treniranosti srpskih košarkaša na početku priprema. A u isto vreme, iz SKKS poručuju da je predstojeće okupljanje reprezentativaca i otvorena mogućnost za studente-volontere koji bi se angažovali tokom priprema.

Ostale Vesti

 • NIŠLIJE I KRUŠEVLJANI IDU DALJE Kvalifikacije Kupa u vaterpolu u Leskovcu
  NIŠLIJE I KRUŠEVLJANI IDU DALJE Kvalifikacije Kupa u vaterpolu u Leskovcu U dvodenvnim kvalifikacijama održanim juče i danas u Leskovcu, u konkurenciji četiri ekipe sa vaterpolistima od 17 godina i mlađi, prvo mesto nadmoćno je osvojio VK Nais iz Niša sa tri pobede, druga je ekipa Rasine iz Kruševca  koja je doživela jedini poraz,i to posle peteraca, od sjajno raspoloženih Nišlija.
 • Izabrani najbolji sportisti Vlasotinca
  Izabrani najbolji sportisti Vlasotinca Aleksandra Milenković, najbolji strelac ŽRK Vlasotince i Nikola Đorđević, član Omladinskog rukometnog kluba Vlasotince najbolji su sportisti Vlasotinca u godini na izmaku. Za najboljeg sportskog radnika proglašen je Slobodan Rakić, predsednik Šahovskog kluba Vlasotince, koji je za kratko vreme preporodio klub i formirao školu šaha koja je dala pionirske prvake u svojim uzrastima. Za najboljeg trenera proglašen je Miloš Mitov, trener Atletskog kluba Vlasotince. Najbolji klub tokom 2017. godine bio je Bokserski klub Arena, koji je postigao izuzetne rezultate i dao takmičare u reprezentativnim selekcijama . Za razvoj omladinskog sporta priznanje je dobio Žarko Kostić, predsednik FK Jedinstvo Šišava, za formiranje škole fudbala i uključivanje u Ciciban ligu. Nagrađene su mlade nade vlasotinačkog sporta i brojni pojedinci koji su doprineli da sport u Vlasotincu ima zapažene rezultate. -Naši sportisti postigli su zapažene rezulate u prethodnoj godini, naravno, uz podršku koju nam pruža lokalna samouprava, a ove godine ona nije izostala. Što se tiče budžeta za narednu godinu smatram da do sada nikada nije bio veći i iznosi oko 50 miliona dinara. Svaki uloženi dinar u sport vrati se višestruko – rekao je predsednik Sportskog saveza opštine Vlasotince Milan Jović. Obaveza lokalne samouprave je da u narednom periodu stvara neophodnu infrastrukturu…
 • SAVREMENI HEROJI Izabrani najbolji sportisti Lebana
  SAVREMENI HEROJI Izabrani najbolji sportisti Lebana Sportski savez opštine Lebane proglasio je najbolje sportiste, sportske radnike i klubove u 2017. godini. U ime Sportskog Saveza opštine Lebane plakete i zahvalnice nagrađenima podelio je sekretar Miroslav Stošić. Upravni odbor je doneo Odluku da najbolji sportista u 2017. godini bude Dimitrije Ivković, košarkaš KK „Radan“ Lebane, najbolja sportistkinja je Natalija Stanković, rukometašica RK „Radan“ Lebane, najbolji trener u 2017. Godini je Zoran Stanković trener RK „ Radan“. Za najbolji sportski kolektiv proglašena je ženska ekipa RK „Radan“ Lebane, najbolji sportski radnik je Nebojša Stojanović –FK „Jedinstvo“ Bošnjace i najbolja sportska nada u 2017.godini je Dara Smiljković, član mačevalačkog kluba „Feniks“ Lebane. "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".  
 • Seminar "Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida" održan na FSFV u Nišu
  Seminar "Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida" održan na FSFV u Nišu Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije-ADAPTS uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu-FSFV, i GO Pantelej Niš, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Plivačkim savezom Srbije i Srpskim plivačkim savezom za osobe sa invaliditetom, po šesti put je organizovala seminar iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja uopšte.
 • PRVAK IDE NA SP U KATAR U Leskovcu održano republičko takmičenje srednjih škola u rukometu
  PRVAK IDE NA SP U KATAR U Leskovcu održano republičko takmičenje srednjih škola u rukometu U organizaciji saveza za školski sport Srbije, Grada Leskovca, gradskog saveza za školski sport Leskovac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, u utorak 12.12.2017 i sredu 13.12.2017 godine, organizovano je republičko takmičenje u rukometu u kategoriji srednjih škola.

Budite u toku!