You are here: Home Ostali sportovi Društvo Seminar "Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida" održan na FSFV u Nišu

Sportska strana juga

Otvoren novi SUPER ORION Market u Leskovcu

Novi SUPER ORION Market otvoren je danas u Leskovcu, u ulici Đure Đakovića broj 2.

TOP DANI OD 15. DO 21. JANUARA

Top dani u svim ORION Marketima od 15. do 21. januara.

VELEPRODAJA ORION - Katalog od 25.12.2017. do 21.01.2018.

Katalog VEEPRODAJE ORION od 25.12.2017. do21.01.2018. godine.

Rezultati i Tabele

subota, 16 decembar 2017 15:58

Seminar "Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida" održan na FSFV u Nišu

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije-ADAPTS uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu-FSFV, i GO Pantelej Niš, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Plivačkim savezom Srbije i Srpskim plivačkim savezom za osobe sa invaliditetom, po šesti put je organizovala seminar iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja uopšte.

Najveće koristi od seminara,kojem je prisustvovao veliki broj stručnjaka i naučnih radnika iz Turske, Grčke, Bugarske, Makedonije, BiH, Hrvatske, Srbije i sa Malte imaće plivački treneri, nastavnici fizičkog vaspitanja, specijalni edukatori i fizioterapeuti. Korist od seminara je da su učesnici usvojili nova znanja iz obuke fizičkog vežbanja i plivanja dece sa oštećenjem vida.

Učesnike.sjajno organizovanog seminara, najpre je pozdravio doc. dr Bojan Jorgić, predsednik Skupštine ADAPTS-a, potom se skupu obratio prof. dr Milovan Bratić. dekan FSFV u Nišu. Lepe reči i srdačne pozdrave učesnicima uputila je i prof. dr Vesna Lopičić,prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Nišu, govorili su i Petar Vranjković, predsednik nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih, Dejan Ilić član UO Plivačkog saveza Srbije i Nenad Radenković član UO saveza slepiuh Srbije. Seminar je pozdravnim obraćanjem otvorio Bratimir Vasiljević, predsednik Gradske opštine Pantelej Niš. U prepodnevnom delu seminara prvo predavanje imala je prof. dr Aleksandra Grbović vanredni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju Univerziteta u Beogradu. Govorila je na temu "Oštećenje vida-uzroci i klasifikacija u sportu".

U prepunoj sali Univerziteta u Nišu, učesnicima je na temu "Plivanje osoba sa oštećenim vidom-od instrukcije do treninga i takmičenja",govorio jedan od najcenjenijih svetskih eksperata iz oblasti adaptivnog plivanja, prof. dr Daniel Daly, profesor emeritus na Fakultetu za kineziologiju i rehabilitacione nauke Katoličkog univerziteta u Luvenu, u Belgiji.

Od 2012.godine je doživotni počasni predsednik ADAPTS-a i idejni autor predmeta Holistički pristup adaptivnog fizičkog vežbanja na EMMPA, koji se uz određeno prilagođavanje već petu godinu predaje na FSFV u Nišu Profesor Dalyu je dugi niz godina koordinator u okviru mreže Erasme Mundus Master Program in Adapted Physical Activity.

O fizičkom vežbanju dece oštećenog vida, sa primerima iz prakse,govorio je docent dr. Bojan Jorgić, dok je o primerima dobre prakse iz sportskog programa za osobe sa oštećenim vidom govorio trener golbalista GK Nais, novog prvaka države, Ivan Popović.U završnom delu današnjeg seminara organizovana je tribina na kojoj je uvodnu reč imala prof.dr Aleksandra Grbović koja je predstavila temu "Inkluzija ili specijalno odeljenje-osvrt na nastavu fizičkog vaspitanja dece sa oštećenim vidom".U razgovoru na ovu temu učestvovali su i legendarni paraolimpijac Miloš Grlica, reprezentativci Srbije u golbalu Milan Petrović i Stefan Stevanović, Marija Milanović i Petar Vranjković.

Vredi pomenuti da su studenti master i doktorskih akademskih studija FSFV u Nišu pratili seminar kao deo svojih proramskih obaveza, da su za aktivno učešće dobili posebne sertifikate, dok je Plivački savez Srbije priznao ovaj seminar za licenciranje plivačkih trenera, koji su takođe imali obavezu da prate seminar na Univerzitetu u Nišu.

Related items

Ostale Vesti

 • NIŠLIJE I KRUŠEVLJANI IDU DALJE Kvalifikacije Kupa u vaterpolu u Leskovcu
  NIŠLIJE I KRUŠEVLJANI IDU DALJE Kvalifikacije Kupa u vaterpolu u Leskovcu U dvodenvnim kvalifikacijama održanim juče i danas u Leskovcu, u konkurenciji četiri ekipe sa vaterpolistima od 17 godina i mlađi, prvo mesto nadmoćno je osvojio VK Nais iz Niša sa tri pobede, druga je ekipa Rasine iz Kruševca  koja je doživela jedini poraz,i to posle peteraca, od sjajno raspoloženih Nišlija.
 • Izabrani najbolji sportisti Vlasotinca
  Izabrani najbolji sportisti Vlasotinca Aleksandra Milenković, najbolji strelac ŽRK Vlasotince i Nikola Đorđević, član Omladinskog rukometnog kluba Vlasotince najbolji su sportisti Vlasotinca u godini na izmaku. Za najboljeg sportskog radnika proglašen je Slobodan Rakić, predsednik Šahovskog kluba Vlasotince, koji je za kratko vreme preporodio klub i formirao školu šaha koja je dala pionirske prvake u svojim uzrastima. Za najboljeg trenera proglašen je Miloš Mitov, trener Atletskog kluba Vlasotince. Najbolji klub tokom 2017. godine bio je Bokserski klub Arena, koji je postigao izuzetne rezultate i dao takmičare u reprezentativnim selekcijama . Za razvoj omladinskog sporta priznanje je dobio Žarko Kostić, predsednik FK Jedinstvo Šišava, za formiranje škole fudbala i uključivanje u Ciciban ligu. Nagrađene su mlade nade vlasotinačkog sporta i brojni pojedinci koji su doprineli da sport u Vlasotincu ima zapažene rezultate. -Naši sportisti postigli su zapažene rezulate u prethodnoj godini, naravno, uz podršku koju nam pruža lokalna samouprava, a ove godine ona nije izostala. Što se tiče budžeta za narednu godinu smatram da do sada nikada nije bio veći i iznosi oko 50 miliona dinara. Svaki uloženi dinar u sport vrati se višestruko – rekao je predsednik Sportskog saveza opštine Vlasotince Milan Jović. Obaveza lokalne samouprave je da u narednom periodu stvara neophodnu infrastrukturu…
 • SAVREMENI HEROJI Izabrani najbolji sportisti Lebana
  SAVREMENI HEROJI Izabrani najbolji sportisti Lebana Sportski savez opštine Lebane proglasio je najbolje sportiste, sportske radnike i klubove u 2017. godini. U ime Sportskog Saveza opštine Lebane plakete i zahvalnice nagrađenima podelio je sekretar Miroslav Stošić. Upravni odbor je doneo Odluku da najbolji sportista u 2017. godini bude Dimitrije Ivković, košarkaš KK „Radan“ Lebane, najbolja sportistkinja je Natalija Stanković, rukometašica RK „Radan“ Lebane, najbolji trener u 2017. Godini je Zoran Stanković trener RK „ Radan“. Za najbolji sportski kolektiv proglašena je ženska ekipa RK „Radan“ Lebane, najbolji sportski radnik je Nebojša Stojanović –FK „Jedinstvo“ Bošnjace i najbolja sportska nada u 2017.godini je Dara Smiljković, član mačevalačkog kluba „Feniks“ Lebane. "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".  
 • Seminar "Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida" održan na FSFV u Nišu
  Seminar "Fizičko vežbanje dece sa oštećenjem vida" održan na FSFV u Nišu Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije-ADAPTS uz pomoć Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu-FSFV, i GO Pantelej Niš, u saradnji sa Savezom slepih Srbije, Nacionalnim sportskim savezom slepih i slabovidih, Paraolimpijskim komitetom Srbije, Plivačkim savezom Srbije i Srpskim plivačkim savezom za osobe sa invaliditetom, po šesti put je organizovala seminar iz adaptivnog plivanja i adaptivnog fizičkog vežbanja uopšte.
 • PRVAK IDE NA SP U KATAR U Leskovcu održano republičko takmičenje srednjih škola u rukometu
  PRVAK IDE NA SP U KATAR U Leskovcu održano republičko takmičenje srednjih škola u rukometu U organizaciji saveza za školski sport Srbije, Grada Leskovca, gradskog saveza za školski sport Leskovac, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, u utorak 12.12.2017 i sredu 13.12.2017 godine, organizovano je republičko takmičenje u rukometu u kategoriji srednjih škola.

Budite u toku!