You are here: Home Ostali sportovi Školski sport GK Niš - Nacionalni centar gimnastike

Sportska strana juga

Top dani u ORION Marketima od 22. do 28. januara

Top dani u svim ORION Marketima od ponedeljka 22. do nedelje 28. januara.

Otvoren novi SUPER ORION Market u Leskovcu

Novi SUPER ORION Market otvoren je danas u Leskovcu, u ulici Đure Đakovića broj 2.

Rezultati i Tabele

petak, 26 septembar 2014 17:41

GK Niš - Nacionalni centar gimnastike

Ekipa portala SPORTSKA STRANA JUGA u poseti GK Niš ,jednom od tri nacionalna centra sportske gimnastike.

 

Sve fotografije iz Gimnastičke dvorane u Nišu: MILOŠ STAMENKOVIĆ

NEGUJEMO RAZVOJNU,  NE SAMO VRHUNSKU GIMNASTIKU

 

Beograd to trenutno i nažalost nije, ali su zato tri republička gimnastička centra od nacionalnog interesa, locirana u Novom Sadu(s razlogom je vodeći gimnastički autoritet), Nišu i Kostolcu. Selektor reprezentacije Srbije u sportskoj gimnastici za muškarce, inače profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, dr. Saša Veličković presreo je našu ekipu podsećanjem na najlepši trenutak srpske gimnastike u tekućoj godini: na EP u glavnom gradu Bugarske Sofiji, reprezentacija Srbije se u konkureciji 39 zemalja, osvajanjem 23.mesta izborila za pravo nastupa na prvoj Evropskoj Olimpijadi koja će se naredne godine(12.-28.jun) održati u glavnom gradu Azerbejđžana, Bakuu.

- U sastavu selekcije Srbije bili su i predstavnici GK Niš, Miloš Paunović i Gavrilo Ilić.Uz malo sportske sreće,nedostajalo samo 0,5 poena, pravo nastupa na Olimpijadi mladih u Kini nije izborio naš član Petar Veličković, ali će on i Dušan Đorđević sa desetak ostalih kandidata(četvorica su iz Novog sada, jedan iz Kostolca, ostali iz Niša) konkurisati za odlazak u Bakuu-selektor Saša Veličković najavljuje nove uspehe i trenutke ponosa srpske gimnastike.- Najavljeno je učešće 6000 sportista iz 49 evropskih zemalja koji će se nadmetati u 19 sportova, sa 29 disciplina. Od toga 24 olimpijske. Takmičari iz čak 9 sportova obezbeđuju mogućnost direktnog i indirektnog plasmana na OI U Brazilu 2016.godine.

Podstanari su u prostorijama Vojske Srbije, sa kojom imaju odličnu saradnju. Finansiraju se iz buđžeta grada Niša, od tih para najveći deo se potroši na zakup. Trenira se svakog radnog dana, pa i subotom.

-Niška gimnastika koristi još jednu dvoranu u centru grada, što nam omogućava da budemo razvojni, a ne samo centar vrhunske gimnastike. Realizujmo program škole gimnastike, omogućavamo sa katedrom za gimnastiku FSFV u Nišu praktičnu obuku studenata. Mada nam nedostaje logistika za organizaciju međunarodnih takmičenja, ispunjavamo uslove: imamo sprave sa Univerzijade, ono što najpre treba promeniti je svakako podijum, koji je previše tvrd. Prihvatili smo organizaciju Lige pionira(deca uzrasta od 6-l3 godina) kao i Kup Srbije u apsolutnoj kategoriji(25.oktobra 2014.).Prvi deo Lige organizovali smo u Kostolcu, drugi deo je pomeren zbog poplava. Popularizaciju ovog sporta očekujemo i sedam dana ranije, kada smo domaćini Lige za žene.

 

Selektor senirske reprezentacije Srbije za muškarce, dr Saša Veličković ima zanimljivo zapažanje i o problemu kadrova.

-Kadrova, onih potencijalnih ima. Mnogi bi da se prihvate ovog posla, ali nažalost najveća smetnja je nedostatak finansija. Malo je sportova u nas, u kojima je rad stručnjaka tako podcenjen. Zato nam kadrovi i odlaze. Nešto se to u sportskoj politici države, posebno MOS u Vladi Srbije treba da promeni. Iskustvo razvijenih gimnastičkih federacija upozorava kako nije dovoljno imati samo jednog trenera ili selektora, već treba formirati parove stručnjaka koji bi se dopunjavali u radu sa gimnastičarima i gimnastičarkama.

 

A o statusu i razvoju gimnastike u Jugoistočnoj Srbiji, selektor Srbije i profesor na FSFV r. Saša Veličković kaže:

-Pored odgovarajućih dvorana i sprava, pored finansijske podrške i ukupne logistike, treba regulisati status trenera i profesora fizičkog vaspitanja koji rade u gimnastici. Interesovanje za gimnastiku, ne samo u Nišu, već i Jugoistočnoj Srbiji je veliko. Nije, međutim, dobro što svi zainteresovani da nauče više ili napreduju u gimnsticxi, treba da putuju do Niša i vraćaju se do svojih mesta: Bele Palanke, Aleksinca, Prokuplja ili Leskovca. I da ne nabrajam dalje. Dobijemo li odgovarajući "vetar u jedra", ponajpre pavu finansijsku podršku, eto gimnastike vrlo brzo među najuglednijim i najpopularnijim sportovima- dr. Saša Veličković sa optimizmom gleda na budućnost gimnastike u Srbiji.

 

Ostale Vesti

Budite u toku!