You are here: Home Ostali sportovi Školski sport Dan FSFV: Posebno priznanje košarkaškoj ekipi Univerziteta u Nišu

Sportska strana juga

Top dani u ORION Marketima od 22. do 28. januara

Top dani u svim ORION Marketima od ponedeljka 22. do nedelje 28. januara.

Otvoren novi SUPER ORION Market u Leskovcu

Novi SUPER ORION Market otvoren je danas u Leskovcu, u ulici Đure Đakovića broj 2.

Rezultati i Tabele

sreda, 22 oktobar 2014 20:25

Dan FSFV: Posebno priznanje košarkaškoj ekipi Univerziteta u Nišu

Povodom dana FSFV u Nišu posebno priznanje pripalo košarkaškoj selekciji Univerziteta u Nišu za bronzu u Roterdamu.

Nije kao ona davnašnja pošalica prijatelja sporta u Gradu i Univerzitetskom centru na Nišavi. Ona sa početka 90.tih godina prošlog veka, prema kojoj - "Real iz Niša sve redom - šiša". Primereno savremenom sportskom trenutku, lako je prihvatiti novu navijačku poruku: "Košarkaška ekipa Univerziteta iz Niša - sve redom pobeđuje" !

- Na 14.om Evropskom univerzitetskom prenstvu u Roterdamu, naša košarkaška selekcija je po peti put predstavljala univerzitetski sport u Srbiji i prvi put osvojila medalju. I to bronzanu. Povodom oktobarskih svečanosti na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, dekan FSFV Prof. dr Milovan Bratić uručio je specijalno priznanje košarkaškoj selekciji, u kojoj udarnu snagu čine studenti sa našeg fakulteta. Priznanje koje nam je uručeno 20. oktobra, na Dan fakulteta jeste obaveza da u nareednoj godini, na prvenstvu za košarkaše u Kopru(21.-27. jul 2015.) pokušamo da osvajanjem nove, verujem vrednije medalje, opravdamo očekivanja i podršku koju smo uvek imali. Kako od FSFV tako i od Univerzieteta u Nišu - Prof. dr Miodrag Kocić već 11.tu godinu bira i priprema najbolje košarkaše na niškom Univerzitetu.

Iako je 14.ta godina, kako se organizuje Evropsko univerzitetsko prvenstvo, tek drugi put, premijera je bila u Kordobi, u Roterdamu su se u isto vreme borili predstavnici Univerziteta iz evropskih zemalja u svim sportovima. Zaživela je praksa i prihvaćeno pravilo, da će se u neparnim godinama, različiti sportovi boriti u drugim dragskim centrima i dvoranama, a u svakoj parnoj program će biti jedinstveno realizovan u jednom gradu.

- Za one koji su manje upućeni, treba podsetiti kako su ova prvenstva izuzetno kvalitetna, da su u konkurenciji selekcije za koje igraju i vrsni sportisti, reprezentativci ili sportski profesionalci. Poput našeg košarkaša i našeg studenta Stefana Jovića koji je igrao u kvalifikacijama za univerzitetskog prvaka Srbije u košarci, ali u Roterdam nije mogao jer je imao obaveze prema A selekciji KSS koja se pripremala za SP. Nije pretenciozno, ali su ova naša takmičenja sve bliža kvalitetu Evropskog prvenstva. Dakle nastup vrhunskih sportista je dozvoljen, potrebno je da su samo studenti upisani na određenom Univerzitetu i da nisu stariji od 27 godina.

Košarkaši Univerziteta u Nišu, su pravo nastupa u Roterdamu izborili posle kvalifikacija sedam univerzitetskih selekcija: bili su bolji od akademaca iz Beograda i Kragujevca, a posle grupne faze u finalu porazili i tim Novoga Sada.

- Trenutno očekujemo poziv za nastup na Regionalnom prvenstvu, koje bi trebalo da se održi naredne godine, najverovatnije u aprilu. Zemlja domaćin još uvek nije određena, ali su poznate države odakle dolaze univerzitetske selekcije: po dve ekipe na ovo prvenstvo poslaće Srbija, Rusija, Hrvatska i Republika Srpska. Biće to izuzetno jako takmičenje i dobra provera spremnosti pred odlazak na Evropsko univerzitetsko prvenstvo u Kopru.

Selektor košarkaške ekipe Univerziteta u Nišu koja je 2014. godinu obeležila osvajanjem bronzane medalje u Roterdamu, Prof. dr Miodrag Kocić sa katedre za košarku FSFV u Nišu, posebno ističe zahvalnost predsedniku USSN Miši Jovanoviću na podršci, ali i treneru Marku Cvetkoviću, sada kouču niškog Konstantina, na saradnji i vođenju selekcije od kvalifikacionih utakmica, do one koja je odlučivala o bronzanoj medalji. I podseća ne samo univerzitetsku, već i ukupnu javnost, da su bronzanu medalju iz Roterdama doneli: Vladimir Veličković, Vladimir Đorđević, Nemanja Barać, Mladen Vitković, Goran Ostojić, Stefan Stojiljković, Nikola Mićić, Filip Pejović, Svetislav Stamenković, Ilija Milutinović, Petar Despotović i Nemanja Gudžić, da je do osvajanja titule u Srbiji mogao da računa i na Stefana Jovića, reprezentativca Srbije i srebrnog momka sa SP u Španiji, inače studenta FSFV. I za sam kraj priče o bronzanim momcima iz Roterdama ističe: dobili smo specijalno priznanje organizatora za fer-plej, za akademsko, sportsko i dostojanstveno  ponašanje svih naših momaka.

Ostale Vesti

Budite u toku!