You are here: Home Prva liga Stanković za "Sport": Izbaciti iz lige klubove koji su nameštali

Sportska strana juga

Top dani u ORION i SUPER ORION Marketima

Top dani u ORION i SUPER ORION Marketima od 19. do 25. februara.

Nedelja Nelta u svim ORION i SUPER ORION Marketima

Nedelja NELT-a u svim ORION i SUPER ORION Marketima od 19. do 25. februara.

Top dani od 19. do 25. februara

Top dani u svim ORION i SUPER ORION Marketima od 19. do 25. februara.

Rezultati i Tabele

nedelja, 07 jun 2015 20:30

Stanković za "Sport": Izbaciti iz lige klubove koji su nameštali

Predsednik Moravca ORION Jovan Stanković izjavio je za dnevni sportski list "Sport" da je UEFA potvrdila sve ono na šta je prvi javno upozoravo.

U Moravcu ORION kao moralnu pobedu doživljavaju prijave i dokaze o nameštanjima utakmica koji su stigli iz UEFA. U očekivanju sledećih koraka, ali bez iluzija, prvi čovek kluba Jovan Stanković govori o sve što se dešavalo.

- Ceo svet se bori protiv korupcije i nameštanja, uključili su se i Interpol i FBI, čak je Sep Blater podneo ostavku. U Srbiji se stanje samo pogoršava i nastavlja se uništavanje fudbala. Niko ne reaguje i sve je izgubilo smisao. Ljudi više nemaju poverenje ni u koga, ni u vlast, ni u ljude koji vodi sportske saveza i organizacije. Mi smo jedan od retkih klubova koji očigledno pokušava nešto što je nemoguće u ovoj zemlji. Čitam kako se neki klubovi hvale svojim poštenjem. Na primer Bežanija je u pet kola osvojila 13 bodova koliko i u prethodnih 20. Da li su to odjednom ušli u sportsku formu ? 25 kola su na dnu, a poslednjih 5 kola su najbolja ekipa u ligi - predsednik Moravca Orion Jovan Stanković poziva čelne ljude FSS da reaguju i spreče dalje propadanje fudbala.

Iz godine sličan scenario ?

- Pogledajte ekipe poput Proletera ili Sloge iz Petrovca. U jesenjoj polusezoni su medju 3 ili 4 najbolja kluba, a na kraju uvek u sredini tabele, sa bodom ili dva više od onoga što je potrebno za opstanak. Neki klubovi iz navike puštaju glasine kako im stiže neki novac i obeštećenje. Da zadrže, odnosno slažu igrače da bi ostali da igraju bez para.

Ima li para u srpskom fudbalu ?

- Para za fudbal sigurno ima, ali zašto nisu tamo gde treba to jedino može da se objasni onim što kažu po Srbiji da svi klubovi duguju, a da su predsednici najbogatilji ljudi. Večina njih nisu imali ništa pre ulaska u fudbal, bili su nebitni, a sada su izuzetno bogati. Medjutim ni to nije dovoljno da država pokrene neki postupak, da reaguje.

Slušamo trener kako se hvale takvim rezultatima ?

- Treneri se u Srbiji ništa ne pitaju i niko ih ne poštuje. Ali je zanimljivo da su znaju da se hvale rezultatima za koje znamo kako su napravljeni.

UEFA je potvrdila sve ono što ste prvi javno govorili ?

- Disciplinska komisija i drugi organi ćute i svi govore u zavijenoj formi. Možda im sve to služi za neku trgovinu, za neke nove dilove i dogovore. Da je pravde u FSS, u Disciplinskoj komisiji, do sada bi bili suspendovani i kažnjeni neki klubovi jer je očigledno da su nameštali utakmice. Sa utakmice Sloga - Bežanija su čak i domaći navijači odlazili. Za dokaze o pokušaju nameštanja utakmice Jedinstvo - Sloboda iz komisije kažu da je to derbi, da su velike tenzije. Svi su videli, osim onih koji trebaju da štite regularnost prvenstva.

Mora neko sa strane da nam kaže šta se dešava u srpskom fudbalu ?

- Ceo svet vidi, UEFA i FIFA vide nameštanja u srpskom fudbalu. Jedino ih mi ne vidimo koji to gledamo, koji igramo u takvoj ligi. Po tome može da se zaključi da su svi deo tog istog tima koji kroji ligu. Ali ovde je važnije ko se kome svidja, ko je za koga glasao i ko će za koga da glasa. Sve su to uslovi da bi se igrao "normalan fudbal" u Srbiji.

Rezultati se vide kada izadjemo u Evropu ?

- Sve će se videti već u kvalifikacijama za Ligu Šampiona i Ligu Evrope. To nije zato što mi ne znamo da igramo fudbal, nego zato što ne želimo da organizujemo takmičenje kao u celom svetu. UEFA nam je praktično poručila da ne možemo da pravimo rezultate ni klupske ni reprezentativne dok se nameštaju utakmice.

Kako spasiti srpski fudbal ?

- Posle svih dešavanja, najrealnije bi bilo da ostanu svi klubovi koji su već ispali, koji su ispod crte jer su ispali zato što su igrali pošteno. Izbaciti sve klubove poput Sloge (PM), Bežanije, Slobode i Proletera, mada bi spisak mogao da bude i širi. Ako je mogao Juventus, ako su mogli Glazgov Rendžers, pa klubovi u Bugarskoj, Madjarskoj i Grčkoj da idu u najniži stepen takmičenja, zašto to ne bi moglo i kod nas. Ovakvi klubovi su najveće zlo za srpski fudbal. Oni su uništili i rreprezentaciju i sve što je bilo dobro u srpskom fudbalu. To je jedini izlaz i jedini put za spas srpskog dudbala - poručuje predsednik Moravca Orion Jovan Stanković.

MEDIJI KAO SAUČESNICI

- Većina medija, čast izuzecima poput Sporta, učestvuju u tome jer ne žele da pišu o tome. A i kada neko napiše sve se to brzo zaboravi. Na taj način većina medija postaju saučesnici u ovakvim radnjama.

 

Ostale Vesti

Budite u toku!