ZLATNA DECENIJA: Vreme od 2001. do 2010. godine zlatnim slovima ispisano u istoriji FK Vlasina

U toj kategoriji, prvoligaša u okviru Prve lige Telekoma Srbije su Vlasina, prvu sezonu odigrala 2006./2007,a drugu godinu dana kasnije,ali je pre toga u sezoni 2004./2005. zaigrala u tada Prvoj ligi Srbije.

Dinamo iz Vranja je kasnije ,takođe  igrao u Prvoj ligi,dok je Moravac Orion iz Mrštana,član Prve lige Telekoma Srbije postao u sezoni 2014./2015.godine. U istoriji fudbalske Srbije, međutim, biće zapisano da je najstariji fudbalski kolektiv od Niša do Makedonije, Vlasina, prva postala član Druge lige u državnoj federaciji FSCG. Da su Vlasotinčani ispred fudbalskih prijatelja iz Vranja i Mrštana govore brojke.Vlasotinčani su u Drugu ligu ušli u sezoni 2003./2004,a naredne prešli u Prvu ligu Srbije. I u njoj ostali do 2006./2007.e kada zbog reorganizacije prelaze u prvu ligu Telekoma Srbije.

A kako je počela zlatna decenija fudbala u Vlasotincu? Prvu deceniju 21.veka Vlasina je počela sa uspešnim nastupom u Srpskoj ligi Istok. Koliko je fudbalsko Vlasotince tada zasluživalo uvažavanje neka posluži podatak da je iz OFS Vlasotince, status srpskoligaša osim Vlasine imao i MSK iz Manastirišta. Dolazak na Rosulju novog rukovodstva kluba, u decembru 2000.godine, bila je spasonosna i nije preterano reći,revolucionarna odluka. Posrnuli klub koji je imao probleme sa finansijama, nagomilanim obavezama i dugovanjima, ekipa bez mogućnosti da se približi zahtevima probirljive fudbalske javnosti,uz to i odbijanje da se u rad uključe funkcioneri sposobni da izvedu klub iz velike krize…

A onda rasplet, kao u kakvoj sportskoj bajki. Dolazak novog rukovodstva u kojem je predsednik bio Vlada Filipović, potpredsednici Stojan Babastojanski i Jovan Stojanović a direktor kluba Dragutin Stojanović označio je početak nove ere na Rosulji: i kada je reč o rekonstrukciji stadiona, uz prethodno moranje da Vlasina u proleće 2001.godine igra svoje utakmice u Manastirištu i kada je reč o formiranju fudbalskih standarda za povratak Vlasine među ugledne klubove u Srbiji. Iako su ekipu preuzeli  pri dnu tabele, Vlasotinčani su se uključili u borbu za vrh tabele. Stvorena je atmosfera vere i entuzijazma,ljubavi prema klubu. Ako je nekoliko autobusa sa navijačima pratilo ekipu na gostovanju u Blacu, onda je razumljivo osećanje toga vremena bilo da klub i građani dišu jednim bićem. Neumorni, nije preterano reći, danonoćni rad i angažovanje novog rukovodstva,počeo je da daje rezultate.U sezoni 2001./2002.godine Vlasina prvi put stiže na vrata Druge lige. Posle „mrtve trke“ sa Carom K0nstantinom i tada važećih propisa da klubovi sa istim brojem bodova moraju u baraž za prvaka,odigrane su dve utakmice sa ekipom Cara Konstantina iz Niša.Na Rosulji je u prvoj utakmici bilo 0:0(30.jun 2002.), u revanšu, na Bubnju: Car Konstantin-Vlasina 2:0(03.jul 2002.).

Svakodnevno uz ekipu, sve do pobede: dr.Branko Biđžić,klupski lekar, Nebojša Milošević,sekretar, Vlada Filipović, predsednik, Jovan Stojanović Pajsa „alfa i omega kluba“, Dragutin Stojanović, direktor kluba i Dragan Nikolić, trener.
FOTO:Lični arhiv,D.Stojanović.

Vremeplov vlasotinačkog fudbala je dobra prilika i za simpatizere drugih klubova iz ovog dela Srbije da se podsete sastava nekadašnjih Liga, odnosno na plasmane klubova za koje su navijali. Tabela Srpske lige Niš za 23001./2002.godinu izgledala je ovako: Car Konstantin 79(+63), Vlasina 79(+40), slede Rudar Alpos, kao treći, Dinamo je bio šesti, Sinđelić osmi, 17. I 18.mesto osvojili su leskovački klubovi Lemind(28) i Sloga(27), koji su prešli u niži stepen takmičenja.

Neuspeh u baražu za Drugu ligu FSCG nije demoralisao Vlasotinčane, naprotiv. Već u narednom prvenstvu Srpske lige Istok(2002./2003),u konkurenciji 18 klubova, Vlasina osvaja prvo mesto sa 76 bodova(87/23), drugi je bio BSK sa 69, slede Rudar(65), Kosanica(65), Dinamo iz Vranja(63), Sinđelić (62), Železničar(62), MSK (45), Topličanin(41), Radnik(29), Jastrebac(20) i Pusta reka(18). O nadmoći Vlasotinčana nad rivaima govori podatak da je prvak odlučen u derbiju sa drugoplasiranim Bujanovčanima, pred rekordnih 4000 gledalaca. Osle pobede u Bujanovcu(3:0), Vlasina je po drugi put porazila jedinog rivala(4:1) i na spektakularan način(trubači, vatromet,mezeluci  piće) proslavila istorijski uspeh-plasman u Drugu ligu FS Srbije i Crne Gore. U ovom rangu takmičenja, Vlasina je igrala jednu sezonu,a u novoformiranoj Prvoj ligi Srbije sve do 21.juna 2006.godine kada je zbog raspada zajedničke džave Srbije i Crne Gore, formirana Prva liga Telekoma Srbije kao zvanično drugi stepen takmičenja u federaciji.

Zanimljiv je i sastav Druge lige grupa Istok u kojoj su Vlasotinčani igrali u sezoni 2003 ./2004. godine  : Hajduk iz Beograda(66),Radnički iz Niša(58), Srem (57), peta Vlasina (57), Mladi radnik(55),OFK Beograd(54), Radnički iz Pirota(54), Timok (45), Morava iz Ćuprije 4 boda. Vlasina je u debitantskoj sezoni ostvarila 18 pobeda i tri remija(42/46). Po pet prvoplasiranih klubova iz četiri grupe je reorganizacijom postalo član Prve lige Srbije. U sezoni 2004./2005. Sastav i poredak te Lige bio je sledeći: Budućnost(Banatski dvor) 76 bodova, Javor(74), Radnički iz Beograda(71), Mladost(Apatin), 63, Bežanija(58), Napredak iz Kruševca(55), Jedinstvo sa Uba(53), slede Spartak iz Subotice, Srem, NoviPazar, Mačva, Voždovac, Novi Sad, OFK Niš, Radnički iz Niša(49), 16.Vlasina(48) Radnički iz Obrenovca(43), Proleter iz Zrenjanina(40), Kosanica(29),i Mladost iz Lučana poslednja sa 26 bodova.

Prva liga Srbije je i u sezoni 2005/2006. godine brojala 20 klubova, za ovu priču izdvajamo najvažnije detalje iz tabele: Bežanija 82, Mladost(Lučane) 78, Čukarički(75), ČSK(Čelarevo) 71,13.Radničk iz Pirota(46),14.Vlasina(44). U sezoni 2006/2007, ponovo prva liga Srbije sa 20 klubova: Mladost(82), Čukarički(70), Napredak(68), BSK iz Borče(62), RAD(62), 6.Radnički iz Pirota(59) , 9.Vlasina(56), 11. Radnički iz Niša(55), 16. Dinamo(45), 19. Spartak (26) i 20.Obilić (6).

Da se uspeh u pojedinim sredinama ne prašta potvrdio je i kraj kalendarske 2006.e godine, kada zbog nesporazuma sa lokalnom samoupravom, rukovodstvo kluba, pre svih Jovan Stojanović Pajsa najavljuje da se sa svojim saradnicima povlači iz kluba. Dobri usovi, zdravi kolektiv i čvrsti temelji kluba, pokazuju se do isteka prvenstva u leto 2007.godine, ali već u narednoj 2007./2008.godini što zbog promenjenog rukovodstva, ali i smanjenja klubova Prve lige Srbije na 18 članova, Vlasina ispada kao 16.klub na tabeli. Direktno u niži rang takmičenja prelazi i Radnički iz Pirota, dok je status prvoligaša Radnički iz Niša izgubio u dodatnom baražu sa ekipom Inđije(2:0,1:1).

.Slavlje posle pobede nad direktnim rivalom BSK(4:1), na gostovanju u Bujanovcu bilo je 3:0 za budućeg drugoligaša. Pred rekordnih 4000 navijača,koji su po završetku preplavili teren, strelci su bili: Z.Stojanović, Aleksić, Biđžić i V. Stojanović. Veća poseta zabeležena je samo u 2003.godini, 3.novembra na derbiju Druge lige sa Radničkim iz Niša(2:1). Igralo se pred 5000 gledalaca, a poseban gost bio je selektor FSCG Ilija Petković.
FOTO: Lična arhiva,D.Stojanović.

VRHUNAC MOĆI VLASOTINČANA

U sezoni 2002./2003. Uz Vlasinu je u Srpskoj ligi Niš, igrao i MSK iz Manastirišta, perspektivnog kolektiva koji je na putu fudbalskog razvoja prekinula pomahnitala reka Vlasina koja je odnela igralište locirano na njenoj levoj obali. Zbog istorije i mlađih naraštaja, valja se podsetiti da su tada rivali u srpskoligaškom prvenstvu igrali uglavnom u sastavima:

VLASINA:Saša Pešić, Vladica Stojanović, Vlada Mitković, Igor Jović, Dragan Stanković, Dejan Branković, Miloš Biđžić, Ivan Rajković, Vlada Kostić, Zoran Aleksić, Zoran Biđžić, Zoran Stojanović, Igor Đokić, Nenad Janković, Miodrag Mitrović i neki mlađi momci.(Trener,Ljuborad Stevanović)

MSK: Velimir Zdravković, Nenad Ilić,  Mitrović, Stamenković, Milan Jović, Ristić, Miloš Ilić, Dimitrijević, Cvetković ,Đokić, Gavrić i drugi. (Trener, Miodrag Golubović)

SJAJNE MLAĐE SELEKCIJE

Govor brojki dopunjava ocenu da je leto 2003.godine najuspešnije u istoriji vlasotinačkog fudbala. Osim seniora, FK Vlasina i FK MSK, sjajno su igrale i mlađe selekcije novog drugoligaša: pioniri koje je vodio Dragan Branković, su bili među najboljima u svojoj generaciji, kadeti koje je vodio Luka Stefanović, pobednici su Kupa FS RIS a u polufinalu Kupa FSS ispali su od Crvene Zvezde. Omladinci sa kojima je radio Vitomir Dojčinović bili su treći u prvenstvu Lige FS RIS. Golgeteri jesu junaci pobeda, pa ih valja posebno istaći. Strelci golova koji su Vlasinu odveli u viši rang bili su: Zoran Biđžić 18, Zoran Stojanović 17, a treći Zoran, Aleksić postigao je 13 golova ,slede: Dalibor Pančić sa 10, Vladica Stojanović sa 7, Perica Stojiljković sa 6 i Igor Đokić sa četiri postignuta gola.

BIDŽIĆ PRVA ZVEZDA VLASINE

Prvenstvo Srpske lige u sezoni 2002./2003. Igralo se u rekordnih šest grupa. U TOP 30 najboljih igrača, po ocenama izveštača, prvi je Radivojević(Jedinstvo,Ub), drugi Đorđević (14.oktobar), 3. Zoran Biđžić, D.Stanković je 12.ti na toj Listi, a Dejan Branković 29.ti. Prvi strelac svih srpskih Liga je Marko Mergel (Jedinstvo DM),sa 31 golom,izuzetan je podatak da je Paraćinac Milomir Pelivanović(Jedinstvo) u proleće 2003.godine postao svetski rekorder i u 53. Godini života ušao u Ginisovu knjigu kao najstariji aktivni igrač svih vremena na svetu. U idealnom timu prvenstva svih Srpskih liga, mesto je dobio i najbolji igrač Vlasine Zoran Biđžić.

Slavljenički  sastav u leto,2003.godine.Ušli su u Drugu ligu i zaslužili mesto u klupskoj istoriji. Stoje sleva, gornji red: Zoran Stojanović, Dejan Branković, Zoran Aleksić, Miodrag Mitrović, Vlada Kostić, Vladica Stojanović. Drugi red, stoje sleva:Jovan Stojanović,potpredsednik,Dragan Krajinović fizioterapet(u pozadini), Dragutin Stojanović, direktor, Saša Pešić, golman, Zoran Biđžuć, Miloš Biđžić, Zoran Stanković, Dejan Kostić, golman Aleksandar Marković, predsednik Vlada Filipović i sekretar Nebojša Milošević. Sede, sleva: Zoran Jovanović, član uprave, Dragan Stanković, Bojan Mihajlović, Igor Jović, trener Ljuborad Stevanović, Igor Đokić, Nenad Janković, Vlada Mitković i tehniko Slobodan Đorđević.
FOTO: lična arhiva,D.Stojanović

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Povezano

POBEDA I REMI LESKOVAČKIH KLUBOVA: Srpska liga Istok – rezultati 5. kola

Uspešan dan leskovačkih srpskoligaša u dve danas odigrane utakmice u Srpskoj ligi Istok, dok je preostalih 6 duela na programu u nedelju. Srpska liga Istok – rezultati 5. kola: GFK Dubočica – Pčinja 2:1Jedinstvo (Paraćin) – Sloga (Leskovac) 1:1 U nedelju se sastaju: Dinamo – TrayalBudućnost (Popovac) – MeševoGFK Jagodina – Radnički (Svilajnac)Rembas Hajduk VeljkoTimočanin […]

FAVORITI PO PLANU: Rezultati četvrtfinala (1/4) Kupa FSRIS

Odigrane su utakmice četvrtfinala (1/4) Kupa Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije. Favoriti su opravdali svoje uloge, pa ćemo u polufinalu gledati četiri srpskoligaša. Kup FSRIS – 1/4 finala: Radnički (Pirot) – Svrljig 6:0Morava 1918 – Meševo 0:2Pčinja – Jedinstvo (GS) 8:3Timočanin – Dunav 3:1