VEK FK VLASINA: Kocić i drugovi vratili ugled Rosulji

Trener Vlastimir Stamenković i Miljan Miljanić, sa fudbalerima generacija 1990. I 1995.godine FOTO:Ličma arhiva V.Stamenković.(hotel-Novi Zemun-22.12.1995.

Posle ispadanja iz Četvrte zone, vlasotinački fudbal je u decenijama posle 1960.e godine tražio put povratka među ugledne, rado gledane i poštovane.

Propadanja i posrtanja su za neke druge publikacije, ovde je reč o povremenim usponima, koji su nažalost kratko trajali, kao što je slučaj sa sezonom 1973./1974.godine. Vlasina je drugoplasirana u NFZ, iza leskovačkog Leminda, fudbaleri sa kojima je radio trener Sokol Stojanović su pokazali dobar potencijal, ali je kvalitet bilo teško sačuvati. Između ostalih spremali su se da odu Božidar Milenković, golman Jordan Stanojević, mladi Dimitrijević i drugi. Trener Dmitar Jovanovski, koji je preuzeo ekipu radio je sa sastavom u kojem su bili Stanojević, Mitov, Krainčanić, Simonović, Jović, N.Kostić, Stijanović,M.Kostić , Anđelković i Pečenković, zatim Šušulić, G. Cekić, Savić, Stanković, Stefanović, Milenković i Đorđević. Savremenici toga doba su tvrdili da je sastav:J.Stanojević, S.Đorđević, G.Cekić, B.Milenković, D.stanković, M.Simonović u odbrani, D.Stojanović, Šušulić, U.Mitov, A Kocić i N.Kostić jedan od najboljih koji je ikada punio tribine stadiona na Rosulji. Nažalost, najavljeno osipanje ekipe nije donela ništa dobro Vlasini, koju preuzimaju Đorđe Petrović i Nikola Kostić. Optimizam nisu mogli da podignu ni sjajni omladinci koji su osvojili prvo mesto u prvenstvu Međuopštinske lige Leskovca(1979.) a plasirali se i u polufinale Kupa Srbije za vršnjake. U Beogradu su poraženi od ekipe Rada sa 5:4,na penale(1:1,1:1).

Ponovo među vrednima:ruovodstvo i rezerve Vlasine na utakmici u Nišu,sa Železničarom: sp.direktor N.Kostić,predsednik S.babastojanski,sekretar J.Cvetković,pom.trener Ž.Andrejević.
FOTO: Lična arhiva V.Stamenković

Na Rosulji sviće nova „fudbalska zora“ sa dolaskom na mesto predsednika , nekadašnjeg golmana i potpredsednika Stojana Babastojanskog, koji za trenera postavlja Nikolu Kostića(1983.). Vlasina u danima potpunog preporoda uspeva da u sezoni 1986./87.e osvoji šesto mesto u Južnomoravskoj zoni, ali već u narednoj sezoni postaje prvak JMZ sa četiri boda više od drugoplasiranog Radnika, i tako postaje član Druge srpske lige Jug. Pobednički ritam i energija dovode Vlasinu u sezoni 1988./89.e godine na prvo mesto u Drugoj srpskoj ligi, sa četiri boda više od niškog Jastrepca i Dinama iz Vranja. Velika poplava u julu 1988.e godine samo je dodatno podstakla solidarnost fudbaslke nacije, ali i obavezala prvotimce u „plavo-beloj“ opremi da još više rade i pobeđuju.

Sastav sa prve utakmice u Srpskoj ligi:trener V.Staenković.V.Đekić, G.Stojiljović, D.Mitrović, N.Garčić, B.petrović, M.Jović, S.Đorđević pom.trener, čuče:Z.Stanić ,M.Stamenković, Z.Radojčić, D.Pešić, D.Jović,B.Pejčić,Z.Stanojević i P.Stojiljović.
FOTO:Lična arhiva V.Stamenković.

U Drugoj srpskoj ligi Jug, u sezoni 1988./89. tenerski tandem činili su Đorđe Petrović i Vlastimir Stamenković, koji uspevaju da Vlasini obezbede prvo mesto, i da u sezoni u kojoj je prvi put u fudbalskoj praksi naše zemlje bilo bodovanje: za pobedu 2 boda, za pobedu na penale samo jedan bod, ostvari odlilčne rezultate. Kakav je to podvig bio, svedoči podsećanje da je niški Jastrebac na kraju polusezone imao pet bodova više od Vlasine. Sezona 1989.e godine je jedna od najuspešnijih u srpskoligaškoj konkurenciji, i taj period je u redovima Vlasine imao i svoje junake. Goran Stojiljković je u Drugoj srpskoj ligi Jug i debitantskoj u Prvoj srpskoj ligi imao 64 nastupa u dve sezone, Goran Cekićž(54), Vitomir Dojčinović(56), Goran Đokić(56), Dragan Nikolić(51), Zoran Biđžić(48 nastupa) itd. Iz JNA krajem 1989.e godine dolazi izvanredni golman Aleksandar Kocić,koji brani na 17 prolećnih utakmica u Srpskoj ligi 1990.e godine, kada ga u leto direktno u Vojvodinu vodi Ivica Brzić.

U Prvoj srpskoj ligi, u jesen 1990.e godine Vlasinu predvode predsednik S.Babastojanski, sp.direktor N.Kostić i trener V.Stamenković. Prvak je Majdanpk(42), slede BSK(42), iznenađenje prvenstva Vlasina(32), a u Ligi su i Železničar, Čukarički, Sinđelić(Bg), Kristal Timok i drugi. U sezoni 1992./1993. Vlasina je stabilan i ugledan srpskoligaš zahvaljujući sastavu u kome su: Dejan Spasić, Božidar Pejčić, Goran Stojiljović, Nenad Cekić, Boban Jović, Dejan Mitrović, Nikola Garčić, Saša Pešić, Bojan Stojanović, Mišel Jović, Zoran Radojčić, Dragan Jović, Srđan Kaplanović, a vodili su ih trener Vlastimir Stamenkovć i pom. trener Mijodrag Golubović. Period od pet uspešnih srpskoligaških sezona, Vlasina je počela 19.08.1990. godine utakmicom protiv Polimlja iz Prijepolja(4:2). Trener V.Stamenković i pomoćnik S.Đorđević vodili su ekipu u kojoj su bili: V.Đokić, G.Stojiljković, D.Mitrović, N.Garčić, B.Petrović, M.Jović, Z.Stanić, M.Stamenković, Z.Radojičić , S.Stamenković , D.Pešić, D.Jović, B.pejčić , Z.Stanojević i P.Stojiljiković.

Ekipa iz Srpske lige(11.10.1992.)trener V.Stamenković,D.Spasić, B.Pejčić, G.Stojiljković, N.Cekić, B.Jović, D.Mitrović, N.Garčić, S.Pešić,,čuče:B.Stojanović, Z.Stanić, M.Jović, Z.Radojičić,D.Jović, S.Kaplanović i B.Petrović. FOTO:Lična arhiva V.Stamenković.

JUBILEJI UVEK PODSTICAJNI

                U aprilu 1969.e godine, povodom proslave 50.godišnjice FSJ, Vlasini je, kao malom broju klubova u zemlji, dodeljena srebrna plaketa FSJ. U 1980.godini, proslavljen je klupski jubilej-60 godinašnjica kluba. Referat je podno aktuelni predsednik Vlastimir Veličković, a sednici su kao počasni gosti prisustvovali i prethodni čelnici kluba: D.Jović, N.Ilić, L.Đurkić, B.Popović, V.Stanojević i P.Petrović. Stigao je i jubilej, 75 godina Vlasine, koji je u prisustvu čelnika FSJ i FSS,Miljana Miljanića i Nemanje Stankovića, sjajno organizovan i proslavljen. Klubu i zaslužnim pojedincima tada su dodeljna najveća priznanja republičke i savezne fudbalske federacije.

„POPLAVSI“ SE RODILI U POPLAVI

Pomahnitala Vlasina je u 26.juna 1988.e godine u nezapamćenoj povali donela pustoš ne samo Vlasotincu i imovini njegovih žitelja,već i naseljenim mestima u vodotoku ove najčešće lepe,ali i plahovite reke. Među onima koji su radili na raščišćavanju poledica,bilisu i sportisti,posebno oni omladinskog uzrasta. Mediji,posebno sportski, pokrenuli su akciju pomoći postradalima u popavi,pa su naslovi,poput:Igrajmo za Vlasotince, Nisu ustuknuli pred bujicom, Za postradale deset miliona,Najplemenitije lice fudbala,Zvezda-300 miliona za Vlasotince, I Partizan pomaže poplavljene,Hvala vam Beograđani itd. O hrabrosti, prkosu, spremnosti da se bore protiv svakog zla i sile, današnje generacije,posle 32 godine podsećaju transparenti „POPLAVSI“,imena koje nose mladi navijači Vlasine.

“Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.”

Povezano

Jovica Gmitrović iz Niša novi šef stručnog štaba Vlasine

Fudbalski klub Vlasina danas je dobio novog šefa stručnog štaba. Prvi trener Vlasine od danas je Jovica Gmitrović iz Niša, stručnjak koji ima UEFA A licencu od 2015. godine. Gmitrović je rođen 1978. godine u Nišu gde je završio Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Igrao je za Jastrebac i Železničar iz Niša. Vrlo mlad, zbog […]