Gvozdeni puk uzor mladima Srbije

Sportsko udruženje “KMF-GVOZDENI PUK” osnovali su entuzijasti, zaljubljenici u mali fudbal, a rade u jedinicama Kopnene vojske.

Od ideje o druženju i popularizaciji futsala, preko poštovanja heroizma i zasluga za slobodarsku Srbiju legendarnog Gvozdenog puka, novoformirani klub u malom fudbalu je sazreo i prošao put do ozbiljnog stepena takmičenja, Futsal Druge lige FSS. Veliku podršku osnivačima klub, pružili su komandant KOV VS general potpukovnik Milosav Simović i prethodni komandant Treće brigade KOV, general u penziji Predrag Grbić, obojica danas u funcijama počasnih predsednika SU “KMF Gvozdeni puk”.

Kako na poslu, tako i u sportu, poštujemo nasleđe I vrline naših predaka, zahvalni za sve ono čime su nas zadužili. Trudimo se da sve te vrednosti negujemo I trudimo se da održimo I dalje-kaže na početku razgovora u Vojnom objektu “Šivara” predsednik kluba i jedan od osnivača, brigadni general Slađan Stamenković.

Gvozdeni puk je najslavnija jedinica srpske vojske iz vremena Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, formiran je od ljudi sa teritorije Nišavskog i Topličkog okruga. Formiranje pak SU “KMF Gvozdeni puk”, osim sportskog značaja donosi i nadahnuće ne samo onima koji igraju u dresu ovog drugoligaša, već ih onima koji na tribinama prate nastupe fudbalera jednog od najmlađih futsal klubova u Jugoistočnoj Srbiji. Poseban uticaj, očekuju osnivači, klub sa ovako zvučnim istoirsjkim imenom treba da ima  na razvijanje poštovanja  svetlih trdicija, potom obavezi da se  čuvaju sećanja na hrabrost, požrtvovanost, herojstvo srpskih vojnika. Usađena u srcima sportista kluba iz Niša ona se prenosi ne samo na utakmicama već i posredstvom pisanih i elektronskih medija širom Srbij

Od dana osnivanja, 10. septembra 2018. godine, nije prošlo mnogo vremena do 23. oktobra kada je SU “KMF Gvozdeni puk” krenuo sa takmičenjem u četvrtom stepenu i već u sezoni 2018/2019. osvojio treće mesto u Ligi FS RIS. Ponovo u Regionalnoj ligi, ovaj klub u sezoni 2019/20 osvaja drugo mesto i prelazi u Treću regionalnu ligu FS RIS. U novom prvenstvu, u sezoni 2020/2021 ,KMF “Gvozdeni puk” osvaja prvo mesto i postaje član Futsal Druge lige FS Srbije.

-Povećan broj sportskih povreda, uzele su danak u rezultatima, pa se klub tenutno nalazi u nezavidnoj poziciji, na poslednjem mestu sa beogradskom Crvenom zezdom i nedopustivo malim brojem bodova. Predstoji nam borba za opstanak, što neće biti ni malo lak zadatak, ali momci koji igraju za KMF “Gvozdeni puk” znaju i mogu više, čak i onda kada ih neopravdano potcenjuju. Verujem u kvalitet i jedinstvo ekipe, spremni smo da pružimo maksimum i odlučni da zadržimo postojeći rang takmičenja – ocenjuje sportski direktor i trener Zoran Mihajlović.

Mada jedan od najmlađih klubova u FSS, SU “KMF Gvozdeni puk” danas broji oko 60 članova. Okosnicu i najveću vrednost kluba čine fudbaleri: golmani, Bojan Pejčić, Dušan Stojković, Uglješa Stefanović i Branko Zlatić, igrači, Stefan Đačanin, Aleksa Pešić, Stefan Vučković, Danilo Dragišić, Lazar Tasić, Nikola Bogdanović, Đorđe Stojanović, Nikola Ivečić, Nemanja Tasić, Viktor Vasić, Dušan Ristić, Nikola Prvulović, Miloš Mitrović, Ivan Milošević, Nemanja Živić i Marko Obradović.

U dobru se ne ponesi, zaslužne ne zaboravi- davnašnja je mudrost u ovim krajevima. Goste u Vojnom objektu “Šivara”,u kojem imaju možda i najbolje uslove za rad u celoj Ligi, ljubazni domaćini podsećaju na važan doprinos, prijatelja kluba i donatora, a posebno osnivača. Većina njih su i danas na odgovornim funkcijama u klupskom rukovodstvu: aktuelni predsednik, brigadni general Slađan Stamenković, zamenik predsednika Nikola Nikić, sportski direktor i trener Zoran Mihajlović, sekretar kluba Vladimir Stamenković, portparol Dejan Lukić i blagajnik kluba Saša Živković.

-Od oktobra 2019. godine, SU “KMF Gvozdeni puk” svoje utakmice kao domaćin igra u Vojnom objektu “Šivara”, dobili smo i klupske prostorije za prijem gostiju, organizaciju sastanaka u samoj dvorani, i sve to zahvaljujući najpre komandantu KOV general potpukovniku Milosavu Simoviću čijim idejama, energiji I posvećenosti dugujemo što je naš objekat dostigao sportski standard koji malo koja dvorana u Nišu ima. Time su na najbolji način udareni temelji jednog prosperitetnog kluba koji će koliko sutra selektirati I okupiti I mlađe uzraste, koji će imati gde da uče I napreduju. Moram da naglasim da se treninzi I takmčenja odvijaju nezavisno od obaveza koje stručni štab I većina prvotimaca imaju u vojsci. Zadaci na poslu jesu I moraju biti na prvom mestu. Sportski duh I motivacija, ujedinjeni sa vojničkim vrlinama, jesu i biće ključ svakog našeg uspeha u budućnosti- kazao je predsednik kluba, brigadni general Slađan Stamenković.

Dušan Stamenković

Povezano

OTVARANJE! Akva park u Leskovcu počinje sa radom 23. jula

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je danas u pratnji svojih saradnika obišao radove na izgradnji akva parka „Atina“ u Leskovcu koji se odvijaju u punom jeku. Prilikom razgovora sa vlasnikom Draganom Stojanovićem, kao datum otvaranja nove atrakcije u gradu dogovoren je naredni petak, 23. jul 2021. godine jer će do tada radovi na […]