Košarkaški klub „Marinos“ – čudo iz Niša i ponos Vojske Srbije

U Nišu je 25. septembra 2017. godine osnovan klub čiji su članovi postali oficiri, podoficiri i vojnici Kopnene vojske u Garnizonu Niš.

Klub je na predlog komandanta KOV Vojske Srbije, general potpukovnika Milosava Simovića dobio ime KK Marinos po imenu grčkog mornaričkog oficira Marinosa Ricudisa, koji je 1999. godine odbio da gađa ciljeve u Srbiji.

Pored seniorske ekipe pri KK Marinos je od 1.oktobra 2018.godine formirana škola košarke za decu uzrasta od 6-18 godina,za koju se već u prvom mesecu prijavilo preko 50 dece. Ubrzo zatim krenula je i akcija „Besplatna škola košarke za decu uzrasta od 6-12 godina ,čiji je osnovni cilj da se pruži šansa talentu i volji pojedinaca. Plasmanom juniorske ekipe u najviši republički rang takmičenja jasno je pokazano sportskoj javnosti Niša i Juga Srbije da ovaj klub, u izvanrednim uslovima za rad i takmičenje kakve pruža Vojni objekat „Šivara“, polako preuzima autoritet vodećeg košarkaškog kolektiva u gradu na Nišavi.

Košarkaši „Marinosa“ svoju prvu zvaničnu utakmicu odigrali su 13. maja 2018,godine u Sali OŠ „Duško Radović“, u okviru Treće muške regionalne lige, protiv KK Mladost iz Bele Palanke. Ekipu su činili: Šikman (kapiten), Vuković, Karanović,  Jusić, Pajović, Barabaš, Vrećo, Stevanović, Jamaković, Vukotić, Miladinović i Petković. Trener je bio Predrag Milunović. Snažno i ubedljivo ova ekipa odigrala je ovo prvenstvo i završnom pobedom nad KK Babušnica, stekla pravo nastupa u višem rangu. Pobedničk pehar prvi su prigrlili: Šikman, Jusić, Miletić, D. Miladinović, Barabaš, Pajović, Vučković, Jamaković, krstić, Karanović i Vukotić. Ekpu je uspešovodio trenerski tandem Milunović, i Perović, za prvi sastav igralo je sedam igrača koji su bili profesionalni pripadnici Vojske Srbije,kao i kompletan stručni štab.

Pravi uspon i afirmaciju KK Marinos dostiže prelaskom u viši rang. Drugu MRL u organizaciji Regionalnog košarkaškog saveza Istočne Srbije, Već u prvoj sezoni nadmetanja zauzima visoko drugo mesto, i stiče pravo nastupa u Prvoj MRL RKSIS KSS . Stručno vođenje eipe preuzeo je odličn niški stručnjak,Ljubiša Damnjanović a za boidove su se borili momci kojima je u startu predočen osnovni cilj-borba za vrh tabele. Okosnicu tima tada su činili Šikman, Mitić, Stojanović i Đukić(došli iz KK Fer Plej u Nišu), a uz njih su ostali i Jusić, Popović, braća Miletić, Vukotić, Rilak, Mišić, Petrović, Krstić , Cvetanović, Antunović (došao iz leskovačke Actavis Akademije) i Stepanović. Zbog vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, 15.marta 2020.godine takmičenje je zaustavljeno i poništeno, ali je korisno iskustvo ostalo.

U 2020./21, na klupu sve popularnijeg niškog kluba seo je trener Milan Josić, za čije ime se vezuje razvoj većeg broja mlađih košarkaša iz ovog regiona i trener koji je sa kadetima nišog Ergonoma osvojio titulu prvaka Srbije i Crne Gore. Iz Italije se vratio sa širenjem koronavirusa i formirao ekipu koju su činili: Živanovć, Mitić, Pešić, Đorđević, Mišić, Arsić, Prokić(došao iz Smederevske Palanke), Popović i iskusni plejmejker Vladimir Delčić. Ekipa je u toj sezoni osvojila Kup regiona Jugoistočne Srbije pobedom protiv Radnika u Surdulici, koji je na kraju prvenstva zasluženo osvojio titulu prvaka Prve MRKL RKSIS upravo ispred KK Marinosa i danas se uspešno bori u Drugoj ligi KSS.

Pametni formiraju iskustvo na svojim, a posebno na tuđim greškama, pa su odgovorni u KK Mrinos pred početak tekuće sezone, 2021/22 u Prvoj Muškoj regionalnoj ligi Istok, grupa B zauzeli odlučan stav da se u drugom pokušaju osvoji prvo mesto. Da se ozbiljno promišljalo, govori podatak o angažovanju iskusnog trenera i nekadašnjeg prvoligaškog asa u Jugoslaviji, Siniše Stošića iz Leskovca, ali i dovođenje neophodnih pojačanja, kakvi su povratnik Dragoljub Šikman , Srđan Krstić, plej mejker sa internacionalnim iskustvom Stefan Stanisavljević. Ono što je dobro ne treba menjati, ono što valja nikako ne treba otuđiti, staro je narodno iskustvo pa su u sastavu KK Marinos ostali zaista odlični košarkaši i momci, koje su rivali već proglasili za ekipu koju niko ne može da pobedi: Marko Brojčin, Dragoljub Šikman, Petar Đorđević, Jovan Jovanović, Petar Antunović, Stefan Stanisavljević, Srđan Krstić, Aleksandar Arsić, Dušan Cvetković, Dušan Miletić, i Nemanja Mitić . Treneru Siniši Stošiću, prvi saradnik je Predrag Milunović. Da sa ekipom, pod brižnom pažnjom komande KOV, nema šale, kazuje tabela posle  8.kola Prve muške regionlne lige Istok/B: 1. Marinos 16 bodova(koš razlika 695/526), 2.Panteri (Vranje) 15(678/538) i 3. Aktavis Akademija(Leskovac) 13 bodova (618/607).

-Cilj je jasan, realno ostvarljiv i dostižan, pobede i samo pobede do kraja prvog dela Lige su naša obaveza, ali i u potonjim borbama za konačan plasman. Novostvorenim infrastrukturnim uslovima u Vojnom objektu „Šivara“, koji odgovaraju i vrhunskim zahtevima, uz podršku čelnih ljudi komande Kopnene vojske VS, stvorili smo sve neophodne pretpostavke za dalje napredovanje. Snažno podržavamo vašu ocenu, kako će Vojn objekat „Švara“ ponovo postati košarkaški centar Niša i Juga Srbije-kazao je major Miloš Dimitrijević.

NOVO DOBA POPULARNE „ŠIVARE“

Pored KK Marinos, značajan doprinos unapređenju uslova za razvoj i afirmaciju još jednog sporta u „Šivari“, malog fudbala, dalo je i Sportsko udruženje „KMF Gvozdeni puk“  .Ovo Udruženje formirano je 10.oktobra 2018.godine i danas broji preko 30 članova koji se zvanično takmiče u Regionalnoj futsal Ligi FS RIS, a svoje utakmice od oktobra 2019.godine igra u renoviranom Vojnom objektu „Šivara“ Prvi put je „Šivara“ dobila ugrađen parket kao sportku podlogu 2012.godine, čime je postala reprezetativni sposrtki objekat u okviru Vojske Srbije. Tokom avgusta 2018.godine, na osnovu tehničkog sporazuma Ministarstva odrane i kompanije „Mozzart“ u Vojnom objektu „Šivara“ postavljena je nova,kompozit podna podloga. Na osnovu dogovora komande KOV i rukovodstva Grada Niša, odlučeno je da se parket iz SC Čair juna 2019.godine iskoristi za potrebe sportskih takmičenja u Vojnom objektu „Šivara“ ,a preseljene su i  dve najsavremenije košarkaške konstrukcije. Potom je uz pomoć Grada Niša došlo i do delimiče sanacije i popravke krova Vojnog objekta „Šivara“

Povezano

Novi Amerikanac u Leskovcu: Duane Morgan pojačanje Zdravlja na krilnoj poziciji

Košarkaški klub Zdravlje privodi kraju kompletiranje tima za novu sezonu u Košarkaškoj ligi Srbije. Posle završenog posla i dogovorenog nastavka saradnje sa igračima iz Leskovca koji će i u novom prvenstvu činiti većinu rostera vodećeg leskovačkog kluba, u Zdravlju su se okrenuli rešenjima koja su donela puno toga dobrog u povratničkoj sezoni u KLS. Noah […]

Srpska liga Istok, kompletni rezultati 11.kola i tabela

Posle kompletnog 11. kola Srpske lige Istok nema više ekipa sa maksimalnim učinkom. Srpska liga Istok – rezultati 11. kola Car Konstanin – Radnički (Pirot) 1:1SFS Borac – GFK Jagodina 2:1OFK Brzi Brod – Radnički 0:2GFK Dubočica – OFK Topličanin 2:2Pčinja – Dunav 4:1Timočanin – Jedinstvo (Paraćin) 1:2Meševo – Vlasina 0:1Timok 1919 – Budućnost (Popovac) […]