PRVIH 50 GODINA FSFV U NIŠU: Najbolji fakultet sporta od Beča do Istanbula, na Šangajskoj listi među prestižnim fakultetima

Dani velikog jubileja, pratećih susreta, programa, druženja uz dodelu priznanja zaslužnima.

Niš se s razlogom ponosi svojim Fakultetom spota i fizičkog vaspitanja. Najbolji u Srbiji, najbolje pozicionirani fakultet ne samo u Srbiji već i Jugoistočnoj Evropi. S ponosom kažu, da im je od Beča do Ankare jedino ravan Fakultet sporta iz Zagreba. Jubilej i nije mogao biti svečanije i sa većim ponosom proslavljen: veliki jubilej, 50 prvih godina FSFV u Nišu (1971-2021) obeležen je najpre dodelom tzv. zlatnih indeksa prvoj generaciji studenata koja je 1971. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu, upisana na tek osnovanu studijsku grupu za fizičku kulturu. Od 21. do 23. okotbra 2021. godine, u Nišu i na FSFV organizuje se 23. Konferencija Fis komunikacije u sportu, fizičkom vaspitanju i rekreaciji. Posle prošlogodišnje pauze, zbog epidemij koronavirusa, predstojećem skupu prisustvovaće  195 autora , sa 69 istraživačkih radova iz 15 zemalja,.

BROJEVI ZA PONOS I POŠTOVANJE

Od osnivanja, 1971. godine, do juna 2021. godine diplome Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja(studije po ranijem programu i zakonu) dobila su 1.793 studenta. Na osnovnim akademskim studijama (studije po Bolonji) 1.144 studenta. Na osnovnim trogodišnjim studijama (studije po ranijem zakonu) diplome FSFV dobio je 121 student, na osnovnim strukovnim studijama (studije po Bolonji) 41 student. Na specijalističkim strukovnim studijama (studije po bolonji) diplome je dobilo 12 studenata. Na specijalističkin studijama (studije po ranijem zakonu) diplome je dobilo 9 studenata. Na magistarskim studijama (studije po ranijem zakonu) diplome su dobila 123 studenta, a na master studijama (studije po bolonji) 613 studenata. Na studijama po starom zakonu, doktorske disertacije odbranilo je 60 studenata, uspešno je  odbranjeno i 38 doktorskih disertacija (studije po Bolonji). U okviru stručnog osposobljavanja i usavršavanja kadrova u sportu, osposobljena su 954 kandidata za zvanje viši trener, 839 kandidata za operativne trenere, 320 kandidata je osposobljeno za spasioce, a 18 kandidata za masažu.

Brojke govore na svoj način, oni koji razumeju pravo značenje, lako će prihvatiti ocenu kako su i ovo rezultati za uvažavanje.

PONOS NIŠA I SRBIJE

Prema najnovijem akademskom rangiranju svetskih univerziteta – Šangajska lista za 2020.godinu, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, našao se između 101. I 150.mesta među najboljim fakultetima sporta na svetu (sport, exercise and health science.

– Prema prethodnim rangiranjima naš Fakultet je zauzimao poziciju između 200 i 300.mesta(dva puta) i 150. I 200.mesta na prerhodno objavljenoj Listi. Ova rang lista sastavljana je na osnovu broja objavljenih naučnih radova koji su indeksirani u Web of Science, ukupnog broja citata, citata po objavljenom radu, radova objavljenih u najboljih 25 odsto časopisa, i procenta objavljenih radova u saradnji sa stranim autorima. Sa ovako značajnim napretkom, niški fakulte

t sporta i fizičkog vaspitanja, postao je apsolutno najbolji fakultet sporta u Srbiji i jedan od vodećih fakultetu u Jugoistočnoj Evropi. Naš fakultet je jedini iz Srbije, koji se našao na ovogodišnjoj rang listi-ne bez ponosa govori dekan FSFV prof.dr Milovan Bratić.

Treba napomenuti da je FSFV u Nišu, 2016. godine bio prva institucija niškog Univerziteta i jedini fakultet sporta iz Srbije, koji se našao na najprestižnijoj akademskoj listi.

– Iz godine u godinu smo napredovali na Šangajskoj listi tako da sada zauzimamo izuzetno visoku poziciju, rame uz rame sa najboljim svetskim univerzitetima. Nadam se da će uspeh našeg Fakulteta biti motiv ostalim fakultetima, Univerziteta u Nišu, da vrednije rade i podignu svoje naučno-istraživačke delatnosti stremeći ka zajednočkom cilju: da Univerzitet u Nišu svrstamo u grupu najboljih svetskih univerziteta- poručuje prof.dr Milovan Bratić koji je započeo novi mandat u funkciji dekana FSFV.

Povodom jubileja, prvih 50 godina FSFV u Nišu

PRVOJ GENERACIJI URUČENI ZLATNI INDEKSI

U renoviranom amfiteatru FSFV u Nišu održana je svečanost povodom prvih 50 godina fakulteta(1971.-2021.) na kojoj su pored članova kolektiva fakulteta prisustvovali i studenti i profesori prve generacije studenata. Jednom broju prisutnih studenata prve generacije danas su uručeni simbolični zlatni indeksi. U amfietatru su bili prisutni nekadašni profesori dr.Nenad Živanović i dr. Radoslav Bubanja, elektronskom porukom oglasio se i čestitke preneo prof.dr. Aleksandar Kerković. Zlatni indeksi su dodeljeni: Miodragu Antiću, Božani Radovanović, Miroljubu Živkoviću, Jugoslavu Hađži Tančiću, Momčilu Gaboroviću, Miloradu Blagojeviću, Ivici Rajkoviću, Aci Vučureviću, Milanu Marinkoviću , Nadeždi Cvetković, Slavku Bjelici, Ivanu Jovanoviću , Snežani Pešić, Tomislavu Pešiću, Radojici Miloševiću, Vladislavu Gatariću, Dragoljubu Manojloviću, Jovici Mitroviću, Miletu Ristoviću, Draganu Kuzmanoviću, Stanojku Vukadinoviću, Zoranu Stankoviću, Milovanu Pančiću, Aleksandru Đorđeviću , Slobodanu Haliloviću, Miodragu Mitroviću ,Trajčetu Kovačevu, Ivanu Pavloviću , Marici Stojanović, Slobodanu Šindiću, Tomki Antonijević i Srbislavu Andriću(posthumno)

U Monografiji štampanoj povodom velikog jubileja, objavljene su informacije o promeni imena i naziva, škola i fakulteta,na kojima su se školovali budući pedagozi fizičke kulture: Viša pedagoška škola u Nišu (grupa za fizičko vaspitanje) formirana je školske 1954/55. godie, 1971.godine formiran je Filozofski fakultet u Nišu (grupa za fizičko vaspitanje), 1976. godine(grupa za fizičko vaspitanje), 1982. godine (osnovna oranizacija udruženog rada za fizičko vaspitanje), 1987. godine (Nastavno-naučna grupa za fizičku kulturu), 1990.godine (Studijska grupa za fizičlku kulturu), 1993.godine (Studijska grupa fizičke kulture), 1994.godine (Studijska grupa fizička kultura), 1999.godine (1.oktobra) formiran je Fakultet fizičke kulture, dok je u novembru 2006.godine formiran Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Prvi profesori u stalnom radnom odnosu,1971.godine bili su prof. Bisenija Marković Kerković, prof. Aleksandar Kerković (istovremeno i prvi upravnik grupe za fizičko vaspitanje pri Filozofskom fakultetu) i prof. Miladin Ilić. Prvi dekan FSFV bio je prof. dr Dobrica Živković.

U specijalnom Intervjuu za Žurnal i Sportsku stranu Juga, dekan FSFV prof. dr Milovan Bratić najpre je podsetio na stvaranje temelja jedne obrazovne institucije koja je na ponos ovog dela Srbije.

– Postojanje velike želje i potrebe za telesnim vežbanjem, bavljejem sportom, takmičenjem do pobede, ali i naučnim pristupom fizičkom vaspitanju kroz uređen obrazovni sistem bile su osnove na kojima je formiran naš Fakultet. Naša institucija baštini dugu tradiciju Više pedagoške škole, Fakulteta fizičke kulture, a danas kao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nastavlja da stvara pozitivan ambijent mladim ljudima da se akademski obrazuju i pripreme za budućnost. Onoliko uspešnu koliko sami budu ulagali u svoje znanje. Od osnivanja našeg Fakulteta plejada profesora ugrađivala je sve svoje intelektualne i ljudske kvalitete u integritet ove institucije, gradeći njen visoki rejting i ugled. Ni pre pola veka, kao ni danas, ne možemo se pohvaliti infrastrukturom i uslovima za rad, koji bi bili na nivou najboljih svetskih, pa i domaćih fakulteta u našoj oblasti. Međutim, uvek je Fakultet imao ono što je najvažnije, kvalitetne ljude, kako profesore tako i studente- istakao je u razgovoru sa našim novinarom,Milovan Bratić.

Osim publikovanja radova u najprestižnijim časopisima na svetu, FSFV je u svetu nauke i istraživačkog rada, poslednjih godina prepoznat po učešćima u projektima.

– Osim projekata finansijski podržanih od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta republike Srbije, Fakultet učestvuje i u brojnim međunarodnim projektima. U početku je to učestvovanje bilo u formi  partnerske institucije, a danas se često nalazimo i u ulozi projektnih lidera. Bilateralna i multilaterarna saradnja sa najboljim svetskim univerzitetima i akademska razmena nastavnika i studenata potvrde su da je Fakultet na dobrom putu. Stručni rad u sportu nikada nije bio u pitanju, pa možemo s ponosom konstatovati da su u sportskim klubovima, savezima i reprezentacijama Srbije, angažovani profesori našeg Fakulteta: u vaterpolu, đžudou, atletici, gimnastici, rukometu, paraolimpijzmu,kao i u Olimpijskom komiteteu Srbije. Naš rad na mnogim poljima, prepoznat je i nagrađen brojnim priznanjima. Pomenuću samo Svetosavsku nagradu, Orden svetog Romana i Povelju Kapetan Miša Antanasijević- podseća dekan FSFV u Nišu,prof.dr Milovan Bratić.-Za budućnost Fakulteta smo uvereni da je svetla, ali smo svesni da nam, ukoliko želimo da sačuvamo dosaašnji ugled, predstoji nesebičan i beskompromisan rad na svim nivoima. I istrajna borba protiv svega onoga što nije profesionalno, što je nemoralno i nedostojno akademskog zvanja. Zato je svakako potrebna lična hrabrost svakog od nas, jer kako reče Jovan Dučić: “Čivek koji nije hrabar, ne može biti ni pošten, jer su za poštenje potrebne žrtve, kakve kukavica ne ume da podnese.

NAUČNOISTRAŽIVAČKA DELATNOST

Bez posebno organizovanog i opremljenog Centra za multidisciplinarna istraživanja, naučno istraživačka delatnost FSFV u Nišu ne bi mogla da prati trendove savremene nauke. Centar za multidisciplinarna istraživanja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu pruža vrhunsku dijagnostiku iz oblasti fizičkog vapitanja, sporta, rekreacije i sportske medicine. I najveći je državni dijagnostički centar na Jugu Srbije, u kojem je angažovan visokokvalifikovani naučno istraživački kadar.

Kvalitet rada centra za multidisciplinarna istraživanja na FSFV, ocenjen je pozicijom fakulteta na Šangajskoj rang listi najprestižnijih fakulteta. Kroz realizaciju nekoliko projekata nacionalnog i međunarodnog karaktera, fakultet je obezbedio najsavremeniju dijagnostičku opremu. Centar za multidisciplinarna istraživanja promoviše značaj pravilne dijagnostike sportista u cilju procene sportske forme i eventualne selekcije u sportu. Centar se takođe bavi dijagnostikom motoričkih i funkcionalnih sposobnosti dece i rekreativaca, ispitanika različitog pola, uzrasta , nivoa treniranosti, zdravstvenog statusa, sa ciljem da unapredi njihov telesni status, nivo treniranosti i ukupnog fitnesa.

Povezano

Gimnastičarke Dubočice osvojile zlatnu i srebrnu medalju na Regionalnom takmičenju Jugoistočne Srbije

Gimnastički klub „Dubočica“ ostvario je odlične rezultate na takmičenju koje je proteklog vikenda održano u Pirotu. U prvom kolu „C programa“ Regionalnog takmičenja Jugoistočne Srbije talentovane leskovačke gimnastičarke su još jednom dokazale veliki talenat, ali i pokazale veliki napredak u odnosu na prethodna takmičenja. Treneri ovih sjajnih devojčia Stefan Milošević, Tanja Cvetković, Aleksandar Penev, Mirjana […]

OPEN BALKAN: Održana tradicionalna, 12. Džipijada do Kavale i Tasosa

Klub „4X4 Justinijana prima“ u saradnji sa PKS – Regionalnom privrednom komorom Leskovac, organizovao je odlazak za Kavalu i Tasos pod nazivom „Open Balkan“. Dvadest šest privrednika sa juga Srbije, predsednici opština Bela Palanka, Trgovište, Mali Zvornik, Lebane i gradonačelnik Leskovca posetili su ovaj region Grčke. U desetak vozila članova kluba 4X4 delegacija je nastavila […]