SRBIJA DO KATARA: Magija fudbala, najpopularnije igre i najvažnije sporedne stvari na svetu

Magija fudbala ponovo je prošle večeri osvojila Srbiju, a centralna tema gotovo svih razgovora u toku dana bio je veliki uspeh reprezentacije Srbije.

Srbija je izborila plasman na Svetsko prvenstvo koje će sledeće godine biti odigrano u Kataru. Selektor Dragan Stojković – Piksi je sa stručnim štabom i igračima uspeo da ostvari ono u šta je na početku kvalifikacija verovao mali broj ljudi. Srbija je osvojila prvo mesto u grupi, a u odlučujućoj utakmici pobedila i jednu od najboljih evrospkih selekcija, odlični Portugal koji je na FIFA listi na sjajnom 8. mestu.

Fudbal je za samo nekoliko sati, posle (ne)prospavane noći i prijatnog dana u kome je bio centralna tema većine razgovora, potvrdio da je najvažnija sporedna stvar na svetu.

Uz dužno poštovanje svima, uz respekt za sve sportove, posebno one koji često donose radost ljubiteljima sporta u Srbiji, jučerašnja pobeda u Portugalu podigla je Srbiju na noge i vratila osmehe na mnoga lica.

Magija fudbala, najvažnije sporedne (da li baš sporedne?!?) stvari na svetu prodrmala je Srbiju na najlepši mogući način. Pokušajte da zamislite šta bi se dogodilo kada bi fudbalska, poput košarkaške, odbojkaške ili vaterpolo reprezentacije naše zemlje osvojila medalju na nekom od velikih takmičenja. Koliko bi stotitna hiljada ljudi i koliko dana slavilo na ulicama srpskih gradova? Kao u Brazilu, jer Srbija u fudbalu jeste evropski Brazil.

Selektor Srbije Dragan Stojković – Piksi, naš južnjak, fudbalski vojskovođa iz Niša (vojsku je, inače, služio u Leskovcu, ako je to važno, a nama Leskovčanima jeste) vratio je poverenje naroda u našu selekciju, ali i veru naših reprezentativaca u sopstvene vrednosti i mogućnosti. Pružio je pravu šansu momcima koji su 2015. godine osvojili titulu Svetskih prvaka za mlade pobedom nad Brazilom u finalu. Kao komandanta parade istakao je iskusnog Tadića, igrača koji igra na poziciji kao selektor nekada, kao jedna od retkih istinskih evropskih „desetki“. Nadavali su se golova Mitrović (Mitrogol iz druge engleske lige) i Vlahović, momak od 21 godine, napadač Fiorentine.

Piksi je za kratko vreme snagom svog autoriteta, kao jedan od najboljih igrača u istorji ove igre u našoj zemlji, postavio stvari na svoje mesti. Otuda i njegov odgovor na pitanje novinara RTS-a na konferenciji za medije pre utakmice sa Portugalom: „kako bre eventualno, mi moramo u Katar“. Taj stav su na teren u borbu i pobedu preneli kapiten Tadić, i svako od igrača u gotovo neverovatno ofanzivnoj postavi Srbije. U finišu je Srbija igrala sa sva tri špica: Vlahović, Mitrović i Jović su bili zajedno na terenu, i sa Radonjićem, Tadićem i Sergejom bili ekipa za totalnu ofanzivu.

Srbija je igrala na pobedu.

Srbija je izašla na teren da pobedi veliki Portugal.

I pobedila!

Slavila je Srbija sinoć. Slavilo se u srpskim domovima širom sveta.

Hvala Piksiju i svim igračima koji su kroz ove kvalifikacije još jednom pokazali da Srbija jeste i zemlja fudbala, najvažnije i najpopularnije igre na svetu.

Srđan Stamenković, urednik Sportske strane Juga
više od 30 godina iskustva u sportskom novinarstvu

Fotografije: Fudbalski savez Srbije

Povezano

Skupština Opštinskog fudbalskog saveza Vlasotince: Radovan Stanković novi – stari predsednik

Danas je održana sednica Skupštine opštinskog fudbalskog saveza Vlasotince koja je protekla bez iznenađenja. Novi stari predsednik je Radovan Stanković, kome je ovo treći mandat na čelu OFS Vlasotince. Za članove Izvršnog odbora izabrani su Dalibor Momčilović, koji će obavlati funkciju potredsednika saveza, predsednik sudijske organizacije Igor Kocić, predsednik organizacije trenera Igor Jović i novinar […]

Zona Jug – rezultati 12. kola i tabela

Odigrane su utakmice 12. kola Zone Jug Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije. Rezultati: Jedinstvo (Grdelica) – Žitorađa 3:2Čekmin – Pusta Reka 3:4Jablanica – Alakince 1:1Svetlost – Jedinstvo (Bošnjace) 0:0Dobrič – OFK Kosanica 2:0Jedinstvo (Gornje Stopanje) – Vranjska Banja 1:1Gracko – Sloga (Leskovac) 2:2Nebeski Anđeli – Budućnost (Orašje) 1:0 Tabela Zone Jug posle 12. kola: 1 […]