U „Srpskom Mančesteru“ se gradi „Srpski Old Trafford“ – Ko su legende Dubočice i kako bismo trebali da nazovemo Gradski stadion

Najava najpre predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a zatim i gradonačelnik Leskovca dr Gorana Cvetanović da šira javnost treba da odluči o imenu novog Gradskog stadiona, još jednom potvrđuje značaj sporta u Leskovcu i na čitavom jugu Srbije.

U to se, svako iz svojih razloga, uključu svi, od medija do političkih stranaka i raznih udruženja građana. I trebaju, jer sport jeste važan deo života svih nas. A fudbal jeste najvažnija sporedna stvar na svetu,

Redakcija Sportske strane Juga je na strani prvih predloga koji povezuju prošlost i budućnost.

U gradu koji je nekada bio poznat kao „Srpski Mančester“, a prema razvoju industrije na putu je da to ponovo bude, bilo bi puno simbolike da se stadion zove „Srpski Old Trafford“. Jednostavno je: u originalnom, velikom Mančesteru je legendardni stadion „Old Trafford“. U Srpskom Mančesteru gradi se Srpski Old Trafford!

Iako na jednom mestu okupljamo preko 100 godina radnog iskustva u sportskom novinarstvu, ne možemo da sebi damo za pravo da namećemo neko rešenje.

Ono što jeste logično je da se pre svega pita sportska javnost i u tom delu da se konsultuje istorija sporta u gradu na Veternici. U Leskovcu se gradi nešto što će koristiti generacije i što treba da bude simbol grada dugi niz godina i decenija. Simbol Leskovca i simbol leskovačkog sporta!

A kada je fudbal u pitanju, teško je naći jedan kriterijum i reći čije ime treba da ponese novi ponos Leskovca. Pokušaćemo da podsetimo na neke od legendi leskovalkog fudbala.

Gledajući igračke karijere i učinke u proteklim decenijama, nameće se nekoliko imena.

Pre svega Ranko Cakić, legendarni golman i trener Dubočice. Nadjuža igračka karijera u prvoj ligi bivše SFRJ u Slobodi iz Tuzle i podgoričkoj Budućnosti dokaz su tog uspeha i trajanja u elitnom rangu.

U pamćenju Leskovčana veliko mesto zauzima i Dragan Golubović – Golub, takođe jedna od legendi Dubočice sa sjajnom karijerom u Radničkom iz Beograda i Čeliku iz Zenice. Karijera za pamćenje i poštovanje.

Priča o leskovačkim fudbalskim legendama ne može da prođe Svetozara Trajkovića – Zareta, koji je u fudbalu uz veliki učinak na terenu ostao upamćen i po uzrečici „Ne se znaje, Zare igra“. U čitavoj karijeri veran svojoj Dubočici i svom gradu.

Naravno da tu nije kraj. Među legendama istaknuto mesto pripada i Božidaru Stefanoviću – Boškici. Kao i Zare, i Boškica je u karijeri bio i ostao veran samo i jedino svojoj Dubočici.

Pozivamo sve vas da se uključite u priču o izboru imena novog Gradskog stadiona u Leskovcu. Šaljite nam vaše predloge mejlom, porukama na društvenim mrežama … Šaljite nam fotografije, priče, zanimljivosti. Objavićemo jer ovo je lepa prilikama da se podsetimo svih onih koji su ostavili dubok trag u leskovačkom fudbalu i leskovačkom sportu u celini.

Redakcija Sportske strane Juga će u narednim danima i nedelja pokušati da podseti sportsku i širu javnost na neke od ljudi koji s pravom mogu da nose epitet leskovačkih fudbalskih legendi.

Povezano

REMI U DERBIJU: Jedinstvo (Gornje Stopanje) – Jablanica 3:3

U derbiju 5. kola Zone Jug po jedan bod rivalima u goleadi koja je mogla da zadovolji gledaoce na ovoj utakmici. Zona Jug – 5. kolo JEDINSTVO (GORNJE STOPANJE) – JABLANICA 3:3 Strelci: 0:1 Stefan Rajčević u 9., 1:1 S. Stefanović u 27., 1:2 Palević u 36., 2:2 Blagojević u 42., 2:3 Dojčinović u 45.+2, […]

Srpska liga Istok – rezultati 1. kola i tabela

Odigrane su utakmice 1. kola Srpske lige Istok. Rezultati 1. kola Srpske lige Istok: Radnički (Svilajnac) – OFK Topličanin 5:1Jedinstvo (Paraćin) – Timok 1919 6:0Dunav – GFK Dubočica 1:1Pčinja – OFK Brzi Brod 0:0Timočanin – Meševo 2:1Car Konstantin – SFS Borac 1:2GFK Jagodina – Radnički (Pirot) 2:3Vlasina – Budućnost (Popovac) 2:2 Tabela Srpske lige Istok […]

1 komentar

Comments are closed.