Opština Vlasotince – lider među lokalnim samoupravama po ulaganjima u sport u selima

Projekat „Sport u selima opštine Vlasotince“ koji je realizovala redakcija portala Sportska strana Juga sa Agencijom SDS i brojnik saradnicima pokazao je da opština Vlasotince ulaže velike napore kako bi stanovnicima svih delova opštine Vlasotince pružila iste ili slične uslove za život.

Ovo se posebno odnosi na oblast sporta, kao jednog od segmenata društvenog života.

Opština Vlasotince je u 2023. godine direktno finansirala sportske klubove iz seoskih sredina sa 4,6 miliona dinara:

Omladinski fudbalski klub „Progres“ (Ladovica) – 550.000 dinara
Sportsko udr. za Boks i kik boks „Ratnik 016“ (Kukavica) – 100.000
Fudbalski klub “Budućnost” (Orašje) – 600.000
Fudbalski klub “Gradac” (Konopnica) – 550.000
Fudbalski klub “Jedinstvo” (Šišava) – 550.000
Fudbalski klub “Mladost” (Batulovce) – 600.000
Fudbalski klub „Morava“ (Gložane) – 450.000
Fudbalski klub “Polet” (Stajkovce) – 600.000
Sportsko udruženje „Donja Lomnica“ – 600.000 dinara

Ovde treba istaći da je reč o dirketnom finansiranju programa navedenih sportskih klubova.

U ostalim sportskim klubovima takođe je značajan broj dečaka iz vlasotinačkih sela. U klubovima nisu želeli da iznose podatke o tome, ali su procene stručnjaka da je taj broj posebno u FK Vlasina, Atletskom klubu i Košarkaškom klubu veći od 20 procenata.

Još jedan način ulaganja u sport i mlade u seoskim sredinama jesu i brojne akcije Sportskog saveza opštine Vlasotince koji je zbog brojnih aktivnosti i manifestacija izabran za najbolji teritorijalni savez u izboru Sportskog saveza Srbije.

Pre svega su to Seoske igre gde je u trećoj godini u kojoj se organizuju u Vlasotincu napravljen dodatni iskorak. Vlasotince je bilo domaćin Regionalnog takmičenja i tako potvrdilo svoju reputaciju kao jedna od lokalnih samouprava sa najodgovornijim odnosom prema svim stanovnicima, bez obzira na to da li žive u samom Vlasotincu ili u selima.

Sportske igre mladih Srbije i Mali sajam sporta takođe su okipili decu sa čitavie teritorije vlasotinačke opštine, pa su ulaganja opštine Vlasotince u Sportski savez opštine Vlasotince idinirektno i ulaganja u sport u seoskim sredinama.

Sportski klubovi na teritoriji opštine Vlasotince imaju 1.025 članova. Ukupan broj registrovanih sportista je 858, od toga 713 muškaraca i 145 žena.

U seoskim klubovima najveći broj registrovanih sportista ima Budućnost iz Orašja – ukupno 70 u svim uzrasnim kategorijama.

Broj članova po klubovima izgleda ovako:

Budućnost iz Orašja 70,
Mladost iz Batulovca 33,
Progres iz Ladovice 31,
Polet iz Stajkovca 15,
Morava iz Gložana 28,
Jedinstvo iz Šišave 27,
Gradac iz Konopnice 24.

Tokom realizacije ovog projekta, u razgovoru sa ljudima po selima, jasno je da postoji interesovanje mladih, pre svega dece i za takozvane doranske sportove, a pre sve košarku i rukomet. Problem je u nedostatku adekvatne infrastrukture ali i stručnog, trenerskog kadra koji bi mogao da organizuje treninge i edukaciju dece.

Opština Vlasotince je u 2023. godina potvrdila da je lider u ulaganjima u seoski sport, kao i u čitav niz drugih manofestacija koje okupljaju decu iz mlade sa čitave teritorije vlasotinačke opštine.

Fotografije: arhiva Sportske strane Juga

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Povezano

Prva liga Srbije, rezultati 22. kola

Od petka do nedelje na programu su utakmice 22. kola Prve lige Srbije. Rezultati 22. kola: GRAFIČAR – RADNIČKI 1923 0:2 (0:1)Strelci: Marko Mirić 17′, Miloš Zukanović 90′ IMT – KABEL 0:2 (0:1)Strelci: Aleksandar Mesarović 43′, Nenad Kočović 77′ Subota 20. mart BUDUĆNOST – TRAYAL 1:0 DINAMO – RADNIČKI PIROT 3:2 JAGODINA – KOLUBARA 0:3 RADNIČKI SM – […]

Dubočica u Prvoj ligi Srbije: šta očekuje upravu kluba, da li stižu pojačanja i koji su uslovi koje treba ispuniti

Odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije GFK Dubočica je iz Srpske lige Istok prekomandovana u Prvu ligu Srbije. Uprava kluba na čelu sa Dejanom Savićem i prvim operativcem Vladicom Cekićem je pred velikim izazovima. Iz sportskog ugla gledano, potrebno je sastaviti tim koji će biti sposoban da izbori mesto u gornjoj polovini tabele. Još uvek […]