BOJNIK SJAJAN DOMAĆIN: Srbija pobednik prvog međunarodnog turnira u košarci u kolicima

Pod pokroviteljstvom Opštine Bojnik, a u organizaciji Sportskog saveza Opštine Bojnik, Saveza košarkaša u kolicima Srbije i KKK „Nais“ iz Niša, organizovan je MEĐUNARODNI TURNIR U KOŠARCI U KOLICIMA „BOJNIK 2021“.

To je prvi turnir državnih reprezentacija na teritoriji Republike Srbije.

Učestvovale su tri reprezentacije, Srbija, Bugarska i Crna Gora. Reprezentacija Srbije, iako bez nekoliko vrhunskih igrača koji imaju profesionalne obaveze u inostranstvu, imala je pred ovaj turnir opravdanu ulogu favorita. Ipak, svi se slažu da su pobednici svi košarkaši u kolicima koji su došli na turnir.

U prvom meču je favorizovana Srbija pobedila Crnu Goru sa 64:31. To je prvi meč koji je selektor selektor Srbije, Slobodan Banjac, vodio od Evropskog prvenstva c divizije u Sofiji (zbog profesionalnih obaveza nije vodio naš tim u Beloj Palanci u susretu protiv Bugarske). Data je podjednaka šansa svim igračima, a njih deset se „upisalo“.

Drugi meč je bio najneizvesniji. Reprezentacija Bugarske je pobedila sa 11 poena razlike (47:36 ) Crnu Goru, što je podatak koji treba da raduje naše južne „komšije“. Treći meč je su igrale ekipe sa po jednom pobedom, pa se s pravom smatralo da je to finale. Srbija i Bugarska su posle godinu dana ponovo odmerile snage. U utakmici sa velikim brojem lepih poteza, pobeda Srbije nad istočnim susedima od 58:34 nije dovođena ni jednog trenutka u pitanje.

„Sjajna organizacija turnira, besprekorana. Hvala Bojniku! Posle tri meseca sam ponovo u Bojniku (kada smo učestvovali sa KKK „Singidunum“ na turniru „Nais Open 2020“). Naš kombinovani sastav je bio na visini zadatka. Radujem se narednim okupljanjima, biće ih dosta. “ – rekao je kapiten Srbije, Željko Ćirković, opravdano proglašen najboljim igračem turnira „Bojnik Open 2021“.

Saradnja sa Bugarima i Crbogorcima traje i nastaviće se

Treba napomenuti da je od kraja januara za ulazak u Bugarsku neophodan negativan PCR test, što važi i za građane te zemlje kada se vraćaju iz inostranstva. Predstavnici Bugarskog košarkaškog saveza dobili sponzorstvo jedne laboratorije koja će im jednom mesečno izlaziti u susret sa besplatnim testiranjem. Očekuje se za mesec dana ponovni dolazak Bugara na sličan turnir u Srbiji.

S druge strane, reprezentacija Crne Gore ima nameru da u predstojećim godinama stvori sastav koja će da ima nastup u Evropskoj C diviziji 2023. godine. Dvočlana delegacija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i KKK „Nais“ je pre par nedelja boravila u kao gost Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i dogovoreni su modaliteti saradnje. Planiraju se zajednički kampovi, pripreme i turniri, a ovaj turnir je prvi konkretan korak tih dogovora.

Bojničani ponosni na domaćinstvo

Prvi čovek Bojnika, Nebojša Nenadović, svečano otvarajući turnir, osvrnuo se na brigu Opštine Bojnik za sport osoba sa invaliditetom. Naglasio je da žali zbog činjenice da je publika nedostajala, jer bi događaj bio potpun.
„Otvorili smo vrata naše opštine niškim košarkašima u kolicima i postali njihov drugi dom. Otvorili smo vrata košarkašima u kolicima iz klubova Srbije i BiH. Sada otvaramo vrata naboljim košarkašima u kolicima iz susednih država – Bugarske i Crne Gore, uz nezaobilazno domaćinstvo najboljih iz Srbije. Ovde u Bojniku naša država je prvi put biti domaćin jednog međunarodnog turnira košarke u kolicima u kome uzimaju učešća državne reprezentacije. Ta činjenica Bojnik obavezuje da bude dobar domaćin i organizator, ali i da se ponosno upiše u istorijsku knjigu srpske košarke u kolicima.“ – rekaao je predsednik Počasnog odbora turnira, Nebojša Nenadović.

Živa legenda Opštine Bojnik je reprezentativac u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom, Nebojša Ilić, inače promoter ovog turnira turnira. On je glavni posrednik saradnje između KKK „Nais“ i Sportskog saveza Opštine Bojnik.

„Tokom 2020. godine smo bili domaćini više utakmica košarke u kolicima, kao i jednog međunarodnog klupskog turnira – „Nais Open 2020“. Više od 100 dana smo privremeni dom KKK „Nais“ koji trenutno ne može da trenira u Nišu. Nisam ni sanjao da reprezentacije nekih zemalja gostovati u Bojniku. Presrećan sam i ponosan.“ – rekao je neboša Ilić, promoter Međunarodnog turnira u košarci u kolicima „Bojnik 2021“.
Sportski savez opštine Bojnik je uspešan operativni organizator Međunarodnog turnira u košarci u kolicima „Bojnik 2021“.

„Odavno smo želeli smo da napravimo organizacioni iskorak i da ugostimo reprezentativne selekcije. Drago nam je da će najbolji košarkaši u kolicima iz Bugarske, Crne Gore i Srbije odmeriti snage u našoj opštini.“ – rekao je generalni sekretar Sportskog saveaz opštine Bojnik, Miloš Aranđelović.

Nišlije u sastavu i stručnom štabu

I ova reprezentativna akcija nije prošla bez članova KKK „Nais“. Konkretno, Aleksandar Dinić je bio u igračkom sastavu, dok je fizioterapet Tomislav Kojadinović bio u stručnom štabu (kao i u Beloj Palanci pre godinu dana).
„Osećam ponos kada u dresu Srbije, da pomažem našim reprezentativcima, kao i u „Naisu“. Imao sam par intervencija, da kažem tekućih, karakterističnih za jedan takmičarski dan. Nije dobro da imam puno posla, srećom danas nisam.“ – rekao je fizioterapeut Tomislav Kojadinović.

SRBIJA-CRNA GORA 64:31 (18:06, 21:04, 10:15, 15:06)
Hala sportova u Bojniku. Sudije: Cvetićanin (Apatin), Putić (Pančevo).
SRBIJA: Makulović, Šarenac 1, Jeremić 12, Sikima 2, Mitrović 2, Cvijanović 7, Ćirković 12, F. Jovanović 5, A. Jovanović 12, Banjac, Vukašinović 9, Dinić 2.
CRNA GORA: Nokić 4, Gojković 2, Perić 6, Husović 2, Murić, Nikolić 6, Baranin 2, Bećiragić, Mišurović 9.

BUGARSKA- CRNA GORA 47:36 (09:08,17:11, 09:09, 12:08)
Hala sportova u Bojniku. Sudije: Cvetičaćin (Apatin), Putić (Pančevo).
BUGARSKA: Popov 1, Fikov 1, Ivanov 14, Atansaov, Kostov 14, Vaklinov 2, Elenkov 11, Gijurov, Cvetkov, Ivanov 4.
CRNA GORA: Nokić Gojković, Pepić, Husović 5, Murić, Mišurović 24, Baranin 5, Nikolić 2, Bećiragić.

SRBIJA-BUGARSKA 58:34 (20:08, 20:06, 8:15, 10:05)
Hala sportova u Bojniku.Sudije: Cvetićanin (Apatin), Putić (Pančevo).
SRBIJA: Makulović, Šarenac 2, Jeremić 4, Sikima, Mitrović 2, Cvijanović 2, Ćirković 22, F. Jovanović, A. Jovanović 20, Banjac 2, Vukašinović 4, Dinić.
BUGARSKA: Popov 2, Fikov, M. Ivanov 6, Atansaov, Kostov 19, Valkinov 2, Elenkov 5, Gijorov, Cvetkov, Ivanov

Tabela:

  1. Srbija 122:65 2 0 4 boda
  2. Bugarska 81:94 1 1 3 boda
  3. Crna Gora 77:111 0 2 2 boda

Povezano

Nina Stanisavljević oborila još jedan nacionalni rekord na Evropskom prvenstvu u Budimpešti

Članica Plivačkog kluba Dubočica Nina Stanisavljević oborila je još jedan nacionalni rekord. Mlada Leskovčanka je u disciplini 50 metara leđnim stilom sa vremenom 28.78 postavila novi nacionalni rekord za devojke do 17 godina, do 18 godina i u apsolutnoj konkurenciji. Nina Stanisavljević se kao član reprezentacije Srbije nalazi na Evropskom prvenstvu u plivanju koje se […]

LIDER POVEO PA STAO: Sloga (Leskovac) – Pusta Reka 2:2

Fudbaleri Sloge i Puste reke osvojili su po bod u derbiju kola odigranom na stadionu ispod Hisara. Zona Jug – 24. kolo SLOGA (LESKOVAC) – PUSTA REKA 2:2 Strelci: 1:0 N. Kostić u 30., 2:0 N. Kostić u 71., 2:1 Arsić u 75. iz jedanaesterca, 2:2 Arsić u 80. minutu – Leskovac, stadion ispod Hisara, […]