ODLAZAK LEGENDE! Preminuo kralj rukometnih strelaca – Zoran Gaćina ĆUBA

Danas je u Leskovcu preminuo Zoran Gaćina – Ćuba, legendarni rukometaš Dubočice i jedan od najboljih u istoji leskovačkog sporta.

Zoran Gaćina je u Dubočicu došao iz Mostara, iz ekipe „Mlada krila“, a u Leskovcu ostavio neizbrisiv trag.

Sa Dubočicom je ostvario neke od najvećoh uspeha u klupskoj istoriji u 70-tim godinama prošlog veka kada je leskovački rukometni klub bio u samom vrhu tada rukometne velesile, SFRJ – Socijalističke federativne republike Jugoslavije. Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je i na Univerzijadi u Poljskoj 1977. godine, o čemu svedoči i fotografija iz knjige „Svi naši uspesi“ autora Dušana Stamenkovića u izdanju Agencije SDS iz Leskovca.

Foto: Svi naši uspesi – Agencija SDS – Sportska strana Juga

Na listi najboljih strelaca prve lige SFRJ za period od 1957. do 1990. godine Zoran Gaćina zauzima za istoriju i pamćenja vredno 10. mesto na večnoj listi strelaca sa 1.453 postignuta gola- piše u knjizi „Svi naši uspei“ autora Dušana Stamenkovića čije smo podatke preuzeli uz saglasnost izdavača, Agencije SDS.

Foto: Svi naši uspesi – Agencija SDS – Sportska strana Juga

Legendarni Ćuba zvanično je u dve sezone bio i evropski kralj strelaca, odnosno najbolji strelac rukometnih liga na starom kontinentu. Gaćina je u sezoni 1983/84. osvojio titulu najboljeg strelca Evrope sa prosečno postignutih 13,2 pogotka po utakmici u dresu italijinskog Konversana (slika gore). I u sledećoj sezoni, Gaćina je blistao u dresu Konversana u Italiji i ponovo bio najbolji strelac Evrope sa 12,7 golova po utakmici.

U završnici karijere vratio se u svoju Dubočicu i pomogao da se klub 1987. godine vrati među prvoligaše.

Ostaće upamćen kao jedan od najboljih desnih bekova u ondašnjoj Jugoslaviji i jedna od najboljih rukometaša i sportista Leskovca svih vremena.

Sahrana Zorana Gaćine biće obavljena u ponedeljak 25. jula u 12 časova na Svetoilijskom groblju u Leskovcu.

Foto: Svi naši uspesi – Agencija SDS – Sportska strana Juga

Napomena – Autorska prava: Fotografije predstavljaju delove iz knjige „Svi naši uspesi“ autora Dušana Stamenkovića, izdavač Agencija. Zabranjeno je svako preuzimanje fotografija bez saglasnosti izdavača, Agencije SDS i portala Sportska strana Juga.

Povezano

IN MEMORIAM: Miomir Petrović, generalni sekretar ORS Leskovac i RK Dubočica 54

Brinući o organizaciji utakmice RK Dubočica 54, generalni sekretar kluba i ORS Leskovac, Miomir Petrović doživeo je neverovatnu sudbinu: posle nesrećnog pada u prostorijama SC Dubočica zadobio je prošle subote, u večernjim sastima, teške telesne povrede posle kojih su bile uzaludne intervencijei napori lekara u Urgentnom centru leskovačke bolnice, a nešto kasnije i na odgovarajućem […]

Šapčani u završnici slomili otpor Leskovčana

Rukometaši Dubočice 54 poraženi su večeras pred svojim navijačima u duelu sa Metaloplastikom rezultatom 22:26 (11:14). Lider je večeras ipak bio prejak za Leskovčane koji su nošeni podrškom sa tribina namučili veliko favorita. Prvo poluvreme donelo je ravnopravnu igru, a posle vođstva „vukova“ (23. minut 10:9), ekipe su izjednačenje uple u poslednja 3 minuta (11:11). […]